Analiştii politici sunt de acord că este esenţială curtarea femeilor în campania prezidenţială din Statele Unite, deoarece ele nu doar că reprezintă 53% din electorat, dar votează în număr mai mare decât bărbaţii şi constituie o parte mai importantă dintre alegătorii indecişi, fiind, în consecinţă, o categorie-cheie.
„Într-un scrutin foarte strâns, în care femeile care se prezintă la urne sunt cu zece milioane mai multe decât bărbaţii, problema prăpastiei dintre sexe poate să facă diferenţa cu adevărat”, subliniază Debbie Walsh, de la Centrul pentru Femei şi Politică Americane din cadrul Universităţii Rutgers (New Jersey, est).
În contextul în care bărbaţii şi femeile sunt de acord asupra faptului că economia reprezintă problema numărul unu a scrutinului, femeile se pronunţă în număr mai mare în favoarea unei intervenţii a statului, în special în domeniul social – lucru pe care îl promovează şi preşedintele democrat în exerciţiu Barack Obama, în contradicţie cu rivalul său republican Mitt Romney.
În opinia Melissei Deckman, profesoară de ştiinţe politice la Washington College, în statul Maryland (est), „atitudinea faţă de plasa de susţinere oferită de protecţia socială” este cea care se află, într-adevăr, la baza „prăpastiei dintre cele două sexe” – şi anume raportul procentual dintre femei şi bărbaţi care susţin mai mult un candidat sau pe celălalt.
În 2008 această prăpastie i-a oferit un beneficiu net lui Barack Obama, care a obţinut 56% din voturile exprimate de către femei.
În acest an, diferenţa dintre cei doi candidaţi s-a micşorat, iar potrivit unor sondaje de opinie Barack Obama îl mai devansează pe Mitt Romney cu doar trei puncte procentuale.
– Mitt Romney încearcă să deturneze atenţia de la problema avortului
În acest context, Obama stabileşte în mod regulat o legătură directă între bunăstarea economică a femeilor şi reforma sa cu valoare de „far” a sistemului de sănătate, calul de bătaie al republicanilor.
Echipa sa de campanie a dat vinerea trecută publicităţii un clip video destinat femeilor tinere care votează pentru prima dată, în care Lena Dunham, creatoarea serialului de televiziune „Girls”, difuzat de către HBO, îl compară pe preşedinte cu bărbatul ideal „care le înţelege şi are grijă de femei”. „Prima dată nu trebuie să fie cu oricine”, afirmă ea aluziv.
Din contră, Romney s-a angajat făţiş să destructureze „Obamacare” în cazul în care va fi ales şi să pună capăt finanţării publice a unor măsuri de planning familial. După ce a apărat mult timp argumentele conservatorilor sociali, candidatul republican încearcă acum, cu doar câteva zile înaintea alegerilor, să deturneze atenţia de la problema avortului.
Într-un spot de televiziune difuzat recent, o naratoare explică, astfel, că Romney susţine avortul în caz de viol sau incest. Dar ea afirmă totodată că este „mai preocupată de problema datoriei ţării, cu care se vor confrunta copiii” americanilor.
Mitt Romney nu a fost ajutat de afirmaţiile candidatului republican la Senat în statul Indiana (nord) Richard Mourdock, care a suscitat o controversă, marţea trecută, prin reiterarea opoziţiei sale faţă de avort, inclusiv în caz de avort şi incest, din motive care ţin de religie. Deşi s-a delimitat de aceste afirmaţii, Romney nu şi-a retras, totuşi, susţinerea faţă de candidatura lui Mourdock.
„Este foarte îngrijorător”, subliniază Courtney Kelly, în vârstă de 24 de ani, o alegătoare indecisă din Nevada (vest).
Michael Dimock, de la Institutul Pew, notează că în pofida faptului că unele alegătoare conservatoare continuă să aibă îndoieli cu privire la cei doi candidaţi, decizia pe care o pot lua la 6 noiembrie ar putea să fie motivată de alte probleme non-economice, „aflate mai în subsolul listei” problemelor abordate în campania pentru alegerile prezidenţiale.