Fenechiu,despre privatizarea CFR Marfă: Cu 49% din acţiuni, statul poate opri vânzarea la fier vechi

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, afirmă că după cedarea a 51% din acţiunile CFR Marfă statul român va putea împiedica vânzarea companiei la fier vechi, iar condiţiile restrictive impuse în caietul de sarcini nu vor permite înscrierea la licitaţie a unor "geambaşi".
Romania TV
21 apr. 2013, 09:13
Fenechiu,despre privatizarea CFR Marfă: Cu 49% din acţiuni, statul poate opri vânzarea la fier vechi

„Aici statul român are 49% din acţiuni. Cu 49% din acţiuni poţi oricând să opreşti pe cineva să vândă la fier vechi, şi suntem totuşi în România, şi este statul român. (…) Dacă este rea-voinţă, dacă este vorba de mită, de şpagă, de interese, se poate întâmpla orice şi cu o companie din România, pentru că, haideţi să fim serioşi, astăzi noi putem spune că am vândut compania la fier vechi, atât timp cât 2 miliarde şi ceva de lei sunt datorii. Aceste datorii au fost create, cum am spus, datorită slabei performanţe a celor care au condus-o şi hoţiilor”, a spus Fenechiu la Pro TV.

Fenechiu spune că şi-ar dori ca privatizarea să fie realizată cu o companie care să dezvolte transportul feroviar de mărfuri în România.

„Nu va putea veni un geambaş de fier vechi pentru că noi am pus nişte condiţii restrictive în acest caiet de sarcini, pentru că dorim să vină o companie care să dezvolte CFR Marfă, nu să o ducă la fier vechi. (…) Trebuie să aibă 10 milioane euro în cont numai pentru a fi acceptat la privatizare, trebuie să aibă scrisoare de confort pentru toată suma minimă de 180 de milioane de euro, cât este suma de pornire”, a arătat ministrul Transporturilor.

În plus, investitorii interesaţi trebuie să aibă afaceri anuale de 300 milioane euro şi experienţă seminificativă în domeniu.

Ministrul Transporturilor spune că statul nu mai poate transforma CFR Marfă într-o companie profitabilă, în contextul în care compania are în prezent datorii de 2,3 miliarde lei, din care 1,5 miliarde lei către stat, şi active evaluate la aproximativ 1,3 miliarde lei. Ştergerea datoriilor companiei nu poate fi realizată decât în cazul privatizării.

Pe de altă parte, Fenechiu a reiterat că nu a fost de acord cu privatizarea companiei, dar că aceasta a fost impusă de acordul financiar încheiat de România cu FMI, BM şi CE.

„Eu nu am vrrut să o scot nici sub acest acord, nu ştiu dacă ştiţi istoria. Era în faţa mea reprezentantul FMI, m-am uitat în ochii lui şi l-am întrebat: «Scuzaţi-mă, dumneavoastră, în ţara de unde veniţi, statul dumneavoastră are o companie de transport marfă?». Şi mi-a zis „Da”. Şi l-am întrebat: «De ce nu ne lăsaţi şi pe noi românii să avem propria noastră companie de transport marfă, cum au toate ţările din Europa, sau aproape toate»? Şi mi-a răspuns (…) că de câţiva ani de zile guvernele care s-au perindat promit FMI şi organizaţiilor internaţionale că vor aduce conduceri performante care vor reabilita aceste societăţi. «Şi de fiecare dată când am venit am găsit mai rău, nu mai bine». (…) A fost o cerinţă imperativă, în condiţiile în care nu rezolv această problemă până în luna mai, nu putem prelungi acordul stand-by cu Fondul Monetar Internaţional”, a explicat Fenechiu.

Ministrul a afirmat că a încercat să negocieze pe această temă, iar discuţiile cu reprezentanţii FMI au fost „chiar dure”.

„Credeţi că nu am capacitate de negociere? Sau credeţi că i-am iertat vreo clipă? Să ştiţi că nu sunt cel mai comod interlocutor al instituţiilor internaţionale din cauză că eu de regulă nu le spun ce vor ei să audă, ci le spun ce cred eu, şi din cauza asta chiar am anumite probleme. Dar de fiecare dată le voi spune ce cred eu, pentru că aşa cred că este important”, a spus ministrul.

Fenechiu adăugat că privatizarea a fost necesară şi pentru a nu se ajunge în situaţia unor penalizări pe fondurile europene.

„După cum ştiţi, eram ameninţaţi şi cu pierderea a 10% din fonduri în cazul nerealizării acestei chestiuni. (…) Poziţia lor iniţială a fost privatizare totală. Eu am reuşit, şi prin ceea ce am făcut din punct de vedere financiar şi legal, legislativ, să vindem doar 51% din companie, ceea ce de fapt înseamnă o asociere, nu înseamnă neaparat o vânzare totală”, a continuat ministrul.

Fenechiu a anunţat în februarie noua conducere a CFR Marfă, formată din economişti, ingineri şi jurişti, despre care a spus că nu vor avea contribuţii directe în privatizare dar ar trebui „să mai repare ceea ce se mai poate repara” în activitatea companiei.

Compania CFR Marfă a anunţat vineri că Aysun Mustafa şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte şi de membru al Consiliului de Administraţie în data de 3 aprilie 2013, respectiv 10 aprilie 2013, din motive personale. El a fost înlocuit de administratorul Liviu Radu în această poziţie.

Privatizarea CFR Marfă este unul din angajamentele asumate de Guvern prin acordul cu FMI.

Licitaţia pentru pachetul de 51% din acţiunile CFR Marfă va porni de la un preţ de 180 milioane de euro, iar câştigătorul licitaţiei va fi stabilit la jumătatea lunii iunie. Procedura va avea trei etape – precalificare, negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, respectiv licitaţie cu ofertă în plic.

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Orașul din România care a urcat puternic în trend – e surpriza imobiliarelor pe 2025. Este aproape de București, dar traiul e de 6 ori mai ieftin. Sunt case la prețuri bune, magazine, școli și peste tot vezi tineri sau pensionari fericiți
Capital.ro
S-a aflat cine îl va înlocui pe Călin Georgescu. EL va profita total când Georgescu va primi interzis
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Povestea lui Mauriciu Brociner, eroul de la Plevna care a plecat la război locotenent și s-a întors român: „E un erou, măcar că e ovrei“
wowbiz.ro
Jaf ca-n filme: Coiful de la Coțofenești, furat după o explozie la muzeu! Ce s-a întâmplat cu hoții după comiterea infracțiunii |
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Clasica mâncare de pe mesele românilor. Delicioasa iahnie de fasole
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensiile speciale ar putea fi tăiate: Toată lumea va lucra până la vârsta de 65 de ani, fără excepție
Cancan.ro
EA a fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu. Designerul i-a fost amant timp de 7 ani
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lacrimi pentru Elena Udrea. Ce a făcut Alexandrov, în timp ce ea stă închisă. Au apărut imaginile
StirileBZI
Acești pensionari primesc bani în plus în 2025, chiar dacă s-au îngheţat pensiile! Ministrul Muncii vine cu lămuriri legate de „mica recalculare”
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
Adevărata cauză a morții asistentei din Iași. Carmen a fost găsită fără suflare în casa vecinului, iar necropsia a scos la iveală motivul decesului: "Am găsit-o moartă la mine"
substantial.ro
Statele Unite renunță la pașapoartele cu genul ‘X’ pentru persoanele non-binare
MediaFlux
Se schimbă ORA în ROMÂNIA! Anunțul MOMENTULUI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cele mai bune filme epice care merită fiecare minut din timpul tău