„Fiţi siguri cu toţii că comisia de privatizare a respectat întrutotul condiţiile de privatizare şi legea”, a declarat Relu Fenechiu, invitat să comenteze declaraţiile de luni ale preşedintelui Băsescu privind posibilitatea ca privatizarea companiei CFR Marfă să aibă acelaşi deznodământ ca privatizarea Oltchim.
De asemenea, Fenechiu nu vede de ce ar trebui ca Victor Ponta să gestioneze direct Ministerul Transporturilor până la semnarea contractului de privatizare. „Acest contract se concretizează printr-o hotărâre de Guvern semnată de primul ministru. Dincolo de asta, nu ştiu dacă e cazul ca primul-ministru să exercite funcţia de ministru interimar la Ministerul Transporturilor ca să semneze contractul de privatizare”, a spus Fenechiu.
Acesta a amintit că firma câştigătoare a licitaţiei, Grupul Feroviar Român, riscă sancţiuni pecuniare considerabile dacă nu plăteşte banii pentru achiziţionarea CFR Marfă. Este vorba de suma de 10 milioane € depusă drept garanţie pentru participarea la licitaţie şi alte 20,2 milioane € în cazul în care contractul de privatizare este semnat, dar cumpărătorul nu aduce banii.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, într-o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni, că firma care a câştigat licitaţia pentru a cumpăra CFR Marfă nu are banii necesari pentru a plăti suma convenită şi „caută cu disperare la bănci bani pentru privatizare”.
„Marea mea problemă este că ştiind că are oarecare credite pe propria companie şi că acum trebuie să împrumute 200 de milioane pentru CFR Marfă, de unde va avea bani să facă investiţii? Dacă în momentul de faţă investitorul împrumută bani ca să poată plăti compania şi nu îi găseşte – în momentul de faţă nu sunt prea multe bănci dispuse să finanţeze – de unde o să găsească bani pentru modernizarea companiei? Are nevoie de locomotive moderne, de vagoane modernizate, de depouri modernizate, de multe altele”, a spus Traian Băsescu.
„Aşa s-a convenit în CSAT să facă privatizare cu un investitor strategic. De unde o să ia bani să investească în modernizarea companiei?”, s-a întrebat şeful statului.
Grup Feroviar Român (GFR), controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarat câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din acţiuni şi asumându-şi investiţii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investiţii de mediu.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că Şeful statului a precizat că privatizarea cu investitor strategic a CFR Marfă a fost stabilită în CSAT.