„Acel avion ne costa 7 milioane de dolari, nu euro cum am spus iniţial, costurile de aeronavigabilitate, iar Administraţia Prezidenţială asigura cheltuielile de operare. Din păcate, costurile de aeronavigabilitate trebuiau plătite de Guvern în 2012, dar acest lucru nu s-a întâmplat, iar pierderea s-a contabilizat la TAROM. Eu vreau ca Preşedinţia să beneficieze de un avion mai bun şi mai sigur, şi aceste aeronave vechi să le vindem”, a spus ministrul Transporturilor, la Antena 3.
Purtătorul de cuvânt al Administraţiei prezidenţiale, Bogdan Oprea, a precizat că acest costuri de aeronavigabilitate sunt mai mici decât suma avansată de ministrul Transporturilor, iar cifrele avansate în legătură cu aeronava Airbus A 310, utilizată de către preşedinte, sunt inexacte.
„Suma avansată de domnul ministru Fenechiu este inexactă. Nu este vorba de 7 milioane de euro, ci de dolari, şi vorbim despre o sumă între 4 – 7 milioane de dolari. Nu sunt cheltuieli anuale, ci cheltuieli efectuate la 5 sau 7 ani. De asemenea, Sunt două avioane, primul acela pe care TAROM l-a pus la dispoziţia preşedintelui şi aeronava Carpaţi, care a fost folosită pe perioada domnului preşedinte Iliescu. În prezent, circulă o sumedenie de afirmaţii total departe de adevăr şi care au dezinformat publicul”, a spus Bogdan Oprea.
Ministrul Fenechiu a precizat că datele pe care le-a prezentat sunt reale şi că aeronava prezidenţială are o configurare VIP ceea ce nu permite operarea sa pe curse regulate, iar pierderile de 7 milioane de dolari anual produse TAROM pot fi dovedite printr-o adresă a companiei trimisă la Ministerul Transporturilor.
Compania TAROM a trimis zilele acestea o scrisoare Administraţiei Prezidenţiale, în care solicită un răspuns cu privire la rezilierea sau continuarea contractului pentru efectuarea zborurilor oficiale ale preşedintelui cu aeronava Airbus A310, a declarat joi preşedintele Consiliului de Administraţie al TAROM, Dan Pascariu, într-o conferinţă dedicată planului de management al companiei.
„Am trimis ieri sau alaltăieri o scrisoare în care solicităm Administraţiei Prezidenţiale un răspuns privind rezilierea sau continuarea contractului pentru operarea zborurilor oficiale ale preşedintelui. Vreau să vă precizez că nu există o aeronavă prezidenţială, ci avem doar acest Airbus, cu o configuraţie VIP în prima cabină. Cu această aeronavă sunt efectuate zborurile oficiale ale preşedintelui, Administraţia Prezidenţială achitând costurile de operare de la combustibil la taxe de survol şi de aeroport şi plata echipajului, iar TAROM asigură costurile de mentenanţă şi aeronavigabilitate. Cred că soluţia cea mai bună, aşa cum se întâmplă în Europa, este ca această aeronavă să aparţină unui minister sau unei agenţii guvernamentale”, a spus Dan Pascariu.
Acesta a precizat că sumele necesare pentru acoperirea costurilor de mentenanţă pentru zborurile efectuate de Administraţia Prezidenţială în 2012 cu această aeronavă trebuia plătite de la buget. Este vorba despre o sumă de circa şapte milioane dolari, însă acest lucru nu s-a întâmplat, iar suma a fost acoperită de compania TAROM.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că nu va mai folosi aeronava TAROM pentru deplasările sale.
„Categoric, nu! Categoric nu voi mai utiliza aeronava Tarom pusă la dispoziţie”, a afirmat Băsescu, la Palatul Cotroceni, întrebat dacă va utiliza aeronava TAROM.
El a subliniat că era vorba despre ‘angajarea’ unui avion de la TAROM în regim charter.
„Pur şi simplu s-a propagat o minciună, că se cheltuiesc şapte milioane de euro cu avionul pentru preşedinte. Nu este adevărat. Vă asigur că la nevoie, atunci când va fi nevoie, voi lua în charter un avion de la o companie străină, ca să ne spună atunci Guvernul cât costă avionul. Nu voi mai folosi avioane TAROM, cum am decis să nu mai folosesc nici avioane Romavia, la vremea respectivă”, a completat preşedintele.