Fenomele meteo extreme, din ce în ce mai frecvente și intense. Avertismentul climatologilor: „Se modifică tot sistemul climatic”

Schimbările climatice vor duce la o creștere a intensității și frecvenței fenomenelor meteo extreme, spune coordonatorul secției de climatologie din cadrul ANM, Roxana Bojariu.
Filip Stan
16 aug. 2024, 22:11
Fenomele meteo extreme, din ce în ce mai frecvente și intense. Avertismentul climatologilor:

Fenomele meteo extreme, din ce în ce mai frecvente și intense. Climatologul a explicat că ritmul modificărilor la nivel global cauzate de încălzirea globală e unul neobișnuit.

„Avem aceste fenomene extreme, prin statisticile lor, modificate ca răspuns la încălzirea globală. Deci încălzirea globală nu e uniformă nici în spațiu, nici în timp, iar creșterea temperaturii medii globale e un simptom. De fapt, se modifică tot sistemul climatic, toate sistemele de vreme în atmosferă sunt hrănite cu o cantitate sporită de căldură, iar pe de altă parte și oceanul are de dus în aceste transporturi cu ai săi curenți o cantitate sporită de căldură. Avem de-a face cu o intensitate crescută a precipitațiilor în cea mai mare parte a zonelor lumii, a zonelor de uscat. Asta înseamnă cantități din ce în ce mai mari de precipitații pe termen scurt, cu o facilitare a inundaților rapide”, a spus Roxana Bojariu.

Citește și Este cod roşu de caniculă, dar meteorologii ştiu când vine iarna. Primii fulgi nu sunt aşa îndepărtaţi!

Fenomele meteo extreme, din ce în ce mai frecvente și intense

Schimbările care pot apărea în anii următori vor fi din ce în ce mai frecvente și puternice.

„Deja noi avem, să zicem așa, în avan-premieră aceste schimbări, pentru că vedem cum pe de o parte ghețarii lumii, ghețarii continentali se topesc într-un ritm extraordinar de mare. S-a făcut un calcul, 95% din ghețarii continentali se topesc într-o măsură mai mare sau mai mică. În Antarctica, mai ales în zona de vest, avem topirea gheții, de acolo avem modificarea oceanului planetar. Avem aceste fenomene extreme, valurile de căldură sunt din ce în ce mai dese, mai frecvente, mai de durată, care sunt legate și de o favorizare a incendiilor de vegetație. Le vedem și le vom vedea în anii viitori, din ce în ce mai puternice, pe măsură ce crește concentrația de gaze cu efect de seră. Deci depinde, într-o oarecare măsură, de noi cât de severe vor fi fenomenele pe care noi deja le simțim acum ca dezastre. Problema e să încetinim această cursă și să ne adaptăm în același timp la ceea ce am produs”, a explicat climatologul.

Citește și Cupolă de foc peste România. A fost emis COD ROȘU de caniculă. Meteorologii anunță însă și FURTUNI

Climatologul a vorbit și despre faptul că uraganele au început să fie tot mai intense.

„Micile state din Pacific și din Atlantic au deja probleme. Comunități locale de acolo deja nu mai pot supraviețui. Există primii migranți climatici, deși ei nu au un statut internațional clar. Se pare că există procese care se studiază acum legate de topirea gheții, care sugerează că rata de creștere a oceanului planetar ar putea fi chiar mai mare decât cea estimată până acum. Față de nivelul industrial, avem până acuma o creștere de circa 20 de centimetri, dar vedeți că e o medie. Sunt zone unde a crescut mult mai mult și unde deja se simt efectele. Se simt efectele în inundații de coastă, pentru că furtunile dislocă o cantitate mai mare de apă spre uscat.

De asemenea, uraganele sunt mult mai intense, pentru că temperatura oceanului la suprafață, în zona tropicală a crescut foarte mult și acolo hrănește această creștere a temperaturii la suprafața oceanului. Deci vorbim practic de toate sistemele de vreme din atmosferă și toate tipurile de circulații din ocean care sunt alimentate cu o cantitate sporită de energie și evident că manifestările legate de ele sunt mult mai severe în acest context, adică vor fi fenomene extreme, mai dese și mai intense”, a mai spus ea.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Proteina care ar putea prelungi speranța de viață cu până la 7 ani. A fost denumită “fântâna tinereții”: “Un obiectiv cheie pentru domeniul îmbătrânirii”
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Metrorex a lansat o pagină web dedicată Magistralei 6, ce va lega Gara de Nord de Aeroportul Otopeni
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...