Pământul se distruge! Oamenii de știință americani trag un semnal de alarmă cu privire la un fenomen extrem de periculos care are loc în Statele Unite, mai precis în regiunile precum Arizona, Utah și California. Potrivit experților, în urma cercetărilor efectuate, s-a constatat că în sud-vestul SUA au apărut fisuri de dimensiuni gigantice, cauzate de faptul că solul se divide literalmente în două și generează cratere uriașe.
Acest fenomen este rezultatul exploatării excesive a apei subterane în Statele Unite. Conform informațiilor prezentate în Science Alert, Statele Unite au extras o cantitate atât de mare de apă din straturile subterane încât solul începe să se desprindă pe distanțe de kilometri în sud-vestul țării.
Apa subterană reprezintă una dintre cele mai importante surse de apă dulce de pe Terra, furnizând aproape jumătate din întreaga rezervă de apă potabilă și aproximativ 40% din necesarul pentru irigare la nivel global. Cu toate acestea, ritmul de extragere a apei subterane depășește capacitatea naturală de refacere a acesteia prin precipitații sau topirea zăpezii.
Joseph Cook, cercetător la Arizona Geological Survey, a explicat că atunci când se extrage prea multă apă din adâncurile pământului, acest lucru determină scufundarea solului și formarea acestor fisuri imense.
Fisurile „nu sunt un lucru care apare în mod natural”, a spus Cook. „Este ceva ce am făcut să se formeze”. Crăpăturile sunt semne de tensiune pe Pământ, a spus Cook. Ele se propagă pe suprafețe mari de pământ, care s-au scufundat atunci când a pierdut suportul apei subterane.
Fisurile sunt în mod obișnuit întâlnite în depresiunile dintre munți și au potențialul de a provoca daune structurilor rezidențiale, drumurilor, canalelor și barajelor, punând în pericol proprietățile, viața animalelor și siguranța oamenilor.
Deja din 2002, statul Arizona este conștient de această problemă și o supraveghează constant. Conform datelor furnizate de Arizona Geological Survey, în prezent există 169 de mile de fisuri cartografiate în această regiune. O investigație recentă realizată de New York Times a subliniat că aceste fisuri reprezintă semne evidente ale unei crize care afectează întreaga națiune.
Times a efectuat cercetări asupra nivelului apei în mii de situri din Statele Unite. Raportul publicat indică faptul că rezervele acvifere, care furnizează aproximativ 90% din sistemele de alimentare cu apă din SUA, au fost epuizate într-o măsură atât de alarmantă încât există îndoieli cu privire la capacitatea lor de refacere.
Aproape jumătate dintre siturile monitorizate au înregistrat o „scădere semnificativă” în ultimele patru decenii, iar patru din zece situri au atins „minime istorice” în ultimul deceniu, deoarece ritmul de extragere a apei subterane depășește ritmul de reîncărcare, conform Times.
Experții avertizează că recuperarea acestor acvifere ar putea dura secole sau chiar milenii sau, în unele cazuri, poate fi ireversibilă. Potrivit lui Cook, în cazul unor situri din Arizona, situația este deja fără soluții viabile.
Utilizarea noastră a apei a fost atât de constantă și extremă, încât nu a lăsat suficient timp pentru ca apa de ploaie să reînnoiască acviferele subterane, a spus el.
„Practic, unele dintre aceste bazine din Arizona sunt atât de mult dincolo de acest punct încât nu se va reveni niciodată”, a adăugat Cook.
Când schimbările climatice se adaugă în amestec, constituțiile unei „crize” sunt în curs de desfășurare, a declarat Warigia Bowman, profesor de drept și expert în apă la Universitatea din Tulsa.
Pe măsură ce temperaturile globale cresc, râurile se micșorează, forțând fermierii să se bazeze și mai mult pe rezervele de apă subterană pentru apă dulce. ”Dacă nu ne schimbăm obiceiurile și nu permitem acviferelor subterane să se reînnoiască în mod natural, aceste fisuri vor continua să crească”, a spus Cook.