La contactul cu atmosfera, particulele de praf se vor aprinde în gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer: „steaua căzătoare”.
Deoarece cei mai mulți meteori din perioada 4-17 decembrie par că vin din constelaţia Gemini (Gemenii), această ploaie de meteori a primit numele de „Geminide”.
„Meteorii Geminide au ceva deosebit: sunt mai lenți decât alți meteori și foarte luminoși. Astfel vor apărea „bolizi” (meteori foarte strălucitori) care se vor deplasa lent printre stele”, scrie astronomul Adrian Șonka pe site-ul Observatorului.
„Stelele căzătoare” se observă fără instrument astronomic. Pentru a le vedea trebuie doar să priviţi sus pe cer.
Geminidele se pot vedea oricând între 4-17 decembrie, dar cei mai mulţi meteori se vor vedea în nopțile de maxim.
„În 2014 maximumul se va produce în timpul zilei de 14 decembrie (ora 16 ora României). Pentru că maximumul acestui curent de meteori poate dura câteva ore, centrate în acest an pe ora 16 (14 dec, ora României), rezultă că în noaptea de 13 spre 14 dec și cea de 14 spre 15 decembrie vom putea observa în condiții bune (dar nu ideale) activitatea curentului”, mai explică astronomul.
Cei interesați de observarea curentului de meteori Geminide au șanse să poată vedea minimum 40-50 de „stele căzătoare” pe oră. Observațiile trebuie făcute după miezul nopții până dimineața, în ambele seri.
„În timpul maximumului se pot vedea maxim 120 de stele căzătoare pe oră, dacă observaţi din afara oraşelor mari”, mai explică Șonka.
Astronomul Adrian Șonka oferă și o serie de sfaturi pentru a vedea cât mai bine ploaia de meteori Geminide:
Citiţi mai multe pe greatnews.ro