Fenomen astronomic rar. Ploaie de stele căzătoare vineri noapte. Când pot fi văzute cel mai bine Geminidele

Stelele Căzătoare cunoscute ca Meteorii Geminide pot fi văzuți pe cerul nopții de vineri spre sâmbătă, când ar fi cel mai bun moment pentru a surprinde spectacolul universului, anunță Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, din București.
Iulian Tudor
13 dec. 2019, 07:16
Fenomen astronomic rar. Ploaie de stele căzătoare vineri noapte. Când pot fi văzute cel mai bine Geminidele

Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantități mari de praf lăsate de asteroidul acitv 3200 Phaethon în noaptea dintre 13 și 14 decembrie. La contactul cu atmosfera particulele de praf aprind gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer, ceea ce numim în mod obișnuit o stea căzătoare.

Majoritatea stelelor cazătoare din perioada 4-17 decembrie par a veni din constelaţia Gemini (Gemenii), acesta fiind motivul pentru care se numesc „Geminide”.

Citeşte şi Fenomen astronomic unic în România: A plouat cu stele

Meteorii Geminide au ceva deosebit: sunt mai lenți decât alți meteori și foarte luminoși. Astfel vor apărea „bolizi”(meteori foarte strălucitori) care se vor deplasa lent printre stele.

Stelele căzătoare se observă fără instrument astronomic. Trebuie doar să priviţi sus pe cer, spun specialiștii de la Observatorul Astronomic.

Geminidele se pot vedea oricând între 4-17 decembrie, dar cei mai mulţi meteori se vor vedea în noaptea apropiată de maxim. În 2019 punctul maxim al fenomenului se va produce ziua, pe 14 decembrie și pentru că maximul acestui curent de meteori poate dura câteva ore, rezultă că în nopțile de 13/14 și 14/15 decembrie sunt cele mai potrivite pentru a vedea stele căzătoare.

Cel mai bun moment pentru a urmări cerul pentru stelele căzătoare ar fi, potrivit specialiștilor, în a doua jumătate a nopții de 13 spre 14 decembrie, până la începutul zilei sau în noaptea următoare.

Putem observa și în noaptea anterioară maximului sau în cea de după aceasta, sanse fiind să se poată vedea minim 40-50 de stele căzătoare pe oră. Observațiile trebuie făcute după miezul nopții până dimineața în amândouă serile.

În perioada de vizibilitate maximă, pot fi surprinse până la 120 de stele căzătoare pe oră, în condițiile în care cel care observă se află în afara unui mare oraș și nu este afectat de poluare cu lumină artificială. În mod nomal se văd mai puțin de jumătate din numărul prognozat de meteori. Totuși, Luna Plină (care se produce pe 13 decembrie) reduce numărul de meteori vizibili.

„Pentru a vedea stele căzătoare nu exista o direcţie anume în care să priviţi. Secretul este următorul: cu cât vă uitaţi mai mult cu atât veţi vedea mai multe. Având în vedere că este iarnă, trebuie să vă îmbrăcaţi gros, mai ales pentru că trebuie să staţi întinşi pe un şezlong sau izopren, de preferabil într-un sac de dormit. După ce vă aşezaţi comod, priviţi la 45 de grade deasupra orizontului, timp de minim o oră. Puteţi privi înspre est, sud, vest sau nord. Geminidele sunt foarte lente aşa că puteţi admira dârele luminoase timp de o secundă sau mai mult. O particulă de praf din acest curent întră în atmosferă cu o viteză de 35 km/s. Leonidele (vizibile în noiembrie) au o viteză de 71 km/s iar Perseidele (vizibile în august) 59 km/s. Nu contează dacă vedeţi 5, 10 sau 50 de stele căzătoare în acele nopţi. Ceea ce contează este că v-aţi aflat la momentul şi locul potrivit pentru a observa un fenomen cosmic deosebit”, explică specialiștii de la observatorul bucureștean.

De obicei sursa curenților de meteori sunt cometele, bulgării de zăpadă murdară care în apropierea Soarelui sublimează (trec din stare solidă în stare gazoază) eliberând praful prins în gheață.

În cazul Geminidelor, sursa este un asteroid (3200 Phaethon) care nu prezintă decât o caracteristică cometară: orbita sa îl aduce în vecinătatea Soarelui, la numai 20 milioane de kilometri. Dar Phaeton nu se comportă ca o cometă. Se încăpățânează să rămână un obiect solid, fară coadă sau comă.

Pentru prima dată, curentul de meteori ar fi fost observat în 1862, când cei care admirau cerul au fost surprinși să remarce nu mai puțin de 15 stele căzătoare pe oră. Astronomii au căutat mai bine de un secol sursa ploii de stele. Abia în 1986, un satelit NASA a surprins 3200 Phaeton, arată platforma online a agenției spațiale americane.

Un studiu din 2009 îl categorisește pe Phaethon ca „cometă solidă” care în preajma apropierii de Soare eliberează praf, notează Adrian Şonka, de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

DailyBusiness
Truc genial! Cum să fierbi pasărea de țară perfect în timp record!
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, obligată să plătească 45.000 euro pentru școala copiilor, după moartea lui Silviu Prigoană? Vedeta a răbufnit
Bzi.ro
Cu ce se ocupă iubita lui Cuza de la Neatza! Alexandra a fost inițiată de Ema Uta!
Fanatik.ro
Ce s-a descoperit în timpul unor lucrări la o autostradă. Este un adevărat tezaur, cuprinde aceste obiecte fascinante
Capital.ro
Cea mai grea lovitură pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum
Playtech.ro
Circulă bani falşi în România! Mulţi români îi pot avea deja, cum îşi dau seama că...
DailyBusiness
Salarii regale la Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Ce venituri au liderii în plină austeritate
Adevarul
Fenomenul medicilor agresați de pacienți, de necontrolat. Polițist: „Medicii se autosabotează”. Care ar fi soluțiile
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
4 februarie 2025 - Venus intră în Berbec! Abundență pentru două zodii norocoase, căci Universul este în favoarea lor
Spynews
Mireasa – Capriciile Iubirii. Ce avertisment a primit Theodora din partea bunicii lui Andrei, după ce s-au declarat într-o cunoaștere: ”Trebuie să știe de la început”
Evz.ro
Se interzic dau nu pisicile în Scoția. Ce spune acum premierul
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Românii nu își primesc pensiile recalculate nici în luna februarie! Mesajul unui pensionar pentru Casa de Pensii: „Nu sunt în stare”
Cancan.ro
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Doliu în televiziune. A murit cel mai iubit actor: Un om vesel și profund la suflet
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra ucisă de soț. Avea 19 ani și urma să îl facă tată pe călăul care i-a dizolvat trupul într-o cadă cu acid
substantial.ro
Primele bucăți ale epavei din accidentul aviatic de la Washington au fost recuperate
MediaFlux
Decizia BOR în cazul lui ARSENIE BOCA! Biserica Ortodoxă România a anunțat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bianca Censori-femeia dezbrăcată aproape complet la Premiile Grammy. Legătura ei cu Kim Kardashian