Prima eclipsă de Soare din România, care a avut loc pe 10 iunie, a fost vizibilă în zona de nord a României. Fenomenul a putut fi observat și în alte țări ale lumii, cum ar fi zona Arctică, Islanda, nordul Canadei şi estul SUA.
Evenimentul cosmic a durat timp de 102 minute în România. În timpul eclipsei parțiale, care a avut loc pe 10 iunie, Luna a acoperit Soarele timp de mai multe minute. Ultima eclipsă de Soare, care a fost observată de toți cetățenii din România, s-a întâmplat în urmă cu 22 de ani.
Fenomenul de anul acesta a fost vizibil în Satu Mare, dar și în Timișoara în proporție de 0,6%.
„Am văzut-o pe cea din ’99, cu ochelari, pregăti. Aia a fost totală, cred. Da, a fost o senzaţie mişto. Asta nu am observat-o. Ba, parcă văd într-un colţ. Dar nu ştiu, poate nu am ochelarii potriviţi.”, a afirmat o persoană.
„Da? E eclipsă? (se uită la soare). Super mişto. O să mă uit, o să caut pe google. Copiii mei sunt la fel de năstruşnici ca întotdeauna. N-am observat nimic schimbat.”, susține un alt cetățean.
„Dacă tună la 100 de kilometri, căţelul meu deja se agită, intră în trepidaţii, îmi dă informaţiile meteo. Aşa dormea şi sforăia, când am plecat de acasă, că mi s-a părut că nu prea îi pasă. Era liniştit. Înseamnă că eclipsa nu-l afectează.”, este de părere un altul.
În timpul eclipsei de Soare, Luna a acoperit astrul solar în proporție în 89%. Fizicianul Cristian Prescură a explicat fenomenul pe rețelele de socializare, potrivit Mediafax.
„Nu, soarele nu fuge. De fapt Pământul se învârte în jurul axei proprii. Pentru că Pământul se învârte în jurul axei proprii mă poartă şi pe mine, şi telescopul”, a declarat Cristian Presură.