În timp ce miercuri avea formă circulară şi un diametru de 200 m, noua insulă, care nu a primit încă nume, s-a lungit, luând forma unui cartof, şi măsoară acum 400 m lungime şi 200 m lăţime, a declarat AFP un purtător de cuvânt al pazei de coastă, potrivit Agerpres.
Materiale de pe insulă erau aruncate joi la 900 m înălţime, faţă de 600 cu o zi înainte, semn că activitatea vulcanică ce a dat naştere insulei este foarte intensă, arată aceeaşi sursă. Paza de coastă a plecat în recunoaştere, să vadă ce se mai întâmplă cu bucata de pământ situată la circa 500 m de Nishinoshima, insulă nelocuită din arhipelagul Ogasawara.
„Se poate să mai crească deoarece craterul se întinde şi magma urcă”, a spus un specialist de la Centrul japonez de cercetări oceanografice.
Este prima oară în ultimii 40 de ani că o insulă apare în acea zonă. „Nou-născutul” este totuşi fragil şi ar putea să nu mai fie vizibil din cauza valurilor. Acum două luni, în urma unui puternic seism, de 7,7 magnitudine, din Pakistan, a apărut brusc o insulă în Marea Arabiei, la sute de kilometri de epicentru.
În Japonia, pământ al seismelor şi vulcanilor, au avut loc patru-cinci apariţii de insule de la sfârşitul războiului Pacificului, dintre care una în 1986, care a dispărut în două luni, şi una în 1973, tot în apropiere de Nishinoshima. Ultima a fost în mare parte erodată de valuri, dar a rămas totuşi o parte vizibilă, încheie AFP.