Dacă prezenţa tinerior francezi în România este un fenomen care a început acum câţiva ani, mai nou, şi pensionarii francezi preferă să se mute în România. Potrivit consulilor francezi din cinci mari oraşe româneşti, cele două categorii de francezi sunt atrase în România de preţurile mici şi de calitatea vieţii.
“Clujul este un oraş în plină expansiune, un oraş foarte dinamic şi are a doua cea mai mare comunitate franceză după Bucureşti. Avem puţin peste 1.200 de persoane, o populaţie formată din studenţi, în principal studenţi francezi la medicină. Observăm fenomene destul de recente până la urmă, precum francezii care se retrag la pensie în România, un fenomen în creştere şi studenţii. Aceasta este categoria francezilor care creşte şi cel mai mult în România, în principal la Cluj şi la Iaşi”, spune consulul onorific al Frantei la Cluj, Pascal Fesneau, citat de RFI.
De ce aleg pensionarii din Franţa să se mute în România
În principal, viaţa în România este mai ieftină şi, uneori, pensiile franceze nu sunt foarte mari în comparaţie cu nivelul vieţii în Franţa care rămâne ridicat. şi apoi, unii au câte o poveste în spate. Au cunoscut România înainte să se instaleze aici, au prieteni români şi, pentru că au prieteni aici, au decis să vină în România, uneori în sate îndepărtate. Eu ştiu trei familii de pensionari francezi care trăiesc între Huedin şi Cluj, la ţară şi sunt fericiţi să regăsească o calitate a vieţii pe care au pierdut-o în Franţa. O calitate a vieţii pe care noi, cei care locuim în provincie o cunoaştem, aceea de a avea o grădină, peisaje superbe, de a consuma produse ecologice, de a consuma roşii care au gust, spune oficialul francez.
Fenomenul francezilor care se instalează în România pentru a profita de viaţa mai ieftină şi de vreme este cunoscut şi la Constanţa. Pe lângă aceşti francezi, rezidenţi permanenţi, Constanţa găzduieşte vara 2.000 de turişti francezi veniţi, în special, la spa-urile de la malul mării, după cum povesteşte consului Franţei la Constanţa, Doru Glăvan. „Vorbim de cupluri mixte care s-au mutat pentru că vara e foarte frumos, marea este aproape, iar pensiile le permit să aibă un nivel de viaţă confortabil la Constanţa. Ca specificitate a muncii consulare la Constanţa este activitatea legată de afacerile maritime, schimburile de pe vapoare şi cea legată de francezii care vin să-şi petreacă vacanţa de mare pe coastă, în special la hitelurile care au facilităţi de sănătate şi Spa. Preţul pe care îl plătesc în aceste unităţi hoteliere este mult mai mic decât în Franţa. Altă categorie a francezilor de la Constanta este cea a echipei care lucrează pe platformele de foraj maritin în largul mării. Este vorba deste 20 de persoane.”
Preţurile mici pentru studii, dar şi calitatea învăţământului, sunt motivele care au atras an de an, sute de studenţi francezi la Iaşi, pitrivit consulului Franţei în acest oraş, Radu Grădinaru. „Vorbim de 600-700 de francezi la Iaşi, în principal studenţi. Iaşiul este, în primul rând, un oraş universitar. Cei mai mulţi vin să studieze medicina.”