Zeci de părinți și-au retras copiii de la școală în acest an școlar ca să-i introducă în „sistem homeschooling”, a anunţat Horea Abdrudan, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, citat de educatieprivata.ro.
Potrivit lui Horea Abrudan, cea mai mare parte a părinților care și-au exprimat această dorință fac parte din culte neoprotestante.
„Există o preocupare la nivelul ISJ față de fenomenul de homeschooling La nivelul județului, în acest an au existat maximum 30 de copii ai căror părinți au dorit să îi treacă în acest sistem. Am purtat o discuție cu directorii de școli, după care i-am consiliat ce să facă, să le explice părinților că homeschoolingul nu e recunoscut de lege în România”, a spus Horea Abrudan.
Citeşte şi: Vacanţa de Paşte 2022. Când începe vacanţa de primăvară şi câte zile libere vor avea elevii
Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor atrage atenţia că „părinții au obligația să asigure școlarizare și dacă nu fac acest lucru pot fi sancționați legal”.
„Vorbim despre articolele 86 alin 3 și art. 360 din Legea Educației.
Noi am vrut să prevenim, în loc să tratăm.
Din câte am înțeles, sunt preponderent copii ai căror părinți se regăsesc în zona cultelor neoprotestante.
Se pare că Suceava e centrul acestei tendințe, și acolo au existat multe astfel de cazuri,
Eu cred că dacă Bisericile ar trebui să le explice că nu e benefic pentru copii să se întâmple treaba asta, în România”, a mai spus Abrudan.
O anchetă „Adevărul” din ianuarie arăta că zeci de copii din Suceava au abandonat şcoala în favoarea unui sistem educaţional de tip homeschooling. Pornind de la aceste date, Inspectoratul Şcolar Judeţean a declanşat verificări, confirmând că peste 80 de copii riscă să rămână neşcolarizaţi, chiar dacă fac astfel de cursuri sub tutela unor şcoli americane.
„În perioada 2020-2022, au fost retraşi 81 de elevi. Copiii aceştia au părăsit sistemul şi nu îi regăsim nicăieri înscrişi. Părinţii au ales nişte şcoli care funcţionează în afara legii. Unele dintre ele nici nu le-am găsit, nici nu au site-uri”, a arătat Ioan Puiu, inspector general adjunct al IŞJ Suceava. Unele dintre şcolile americane la care au apelat părinţii din Suceava nu sunt acreditate de ARACIP, ceea ce înseamnă că diplomele copiilor nu pot fi echivalate de statul român. „Aceste diplome nu au echivalare în sistemul de învăţământ românesc. Aceste fundaţii sau şcoli private, numiţi-le cum vreţi, nu figurează pe lista specială a ARACIP ca fiind furnizori de educaţie din alte state”, a spus şeful IŞJ Suceava, Grigore Bocanci.