Una dintre cele mai călduroase țări din lume a fost lovită de o furtună de grindină. Kuweit, una dintre cele mai călduroase țări de pe planetă, a fost lovită de o furtună de grindină. Fenomenul a fost privit cu îngrijorare de oamenii de știință care spun că acesta este rezultatul încălzirii globale.
Citește și Prognoza meteo 30 decembrie 2022. Vremea continuă să se încălzească în așteptarea Anului Nou
Cantitățile mari de grindină care au căzut marți și miercuri în Umm al-Haiman, la aproximativ 50 de kilometri sud de capitala Al-Kuwait, i-a luat prin surprindere pe șoferi, dar i-a bucurat nespus de mult pe localnicii, care au ieșit din case pentru a se juca cu bulgări.
Meteorologii spun că nu au mai văzut un astfel de fenomen de mai bine de 15 ani.
„De 15 ani nu am mai văzut o asemenea cantitate de grindină iarna”, a declarat Mohammed Karam, fostul director al departamentului de meteorologie din Kuweit, pentru AFP.
Rețelele de socializare au fost invadate cu fotografii şi videoclipuri în care apar drumuri parţial acoperite cu gheaţă, dar și copii care se joacă cu gheață.
Snow falls in #Kuwait as vehicles struggle on slushy roads #امطار_الكويت #ثلوج_الكويت pic.twitter.com/u4NUi01fZx
— sebastian usher (@sebusher) December 27, 2022
Potrivit serviciilor de meteorologie din Kuweit, vremea s-a mai ameliorat începând de miercuri, însă pe alocuri au fost înregistrate precipitaţii sub formă de ploaie în cantităţi de până la 63 de milimetri.
Fostul director al departamentului de meteorologie din Kuweit, Mohammed Karam, a avertizat că deşi furtunile cu grindină sunt „rare” în Kuweit, frecvenţa acestora ar putea creşte în următorii ani pe fondul schimbărilor climatice la nivel global.
Potrivit oamenilor de știință, țara din Golf, bogată în petrol, se confruntă cu căldură extremă şi riscă să devină nelocuibilă în anumite perioade ale anului, pe măsură ce planeta se încălzeşte. De exemplu, în 2016, Kuwait a înregistrat un record mondial, 54 de grade Celsius.
Între 2071 şi 2100, în anumite zone ale ţării, temperaturile ar putea creşte cu 4,5 grade peste mediile istorice, spun reprezentanții Autorității publice de mediu.