Fenomen neobişnuit descoperit de oamenii de ştiinţă. Dacă Pământul va continua să accelereze în următorii ani, atunci experții vor fi nevoiți să scoată o secundă din timpul oficial internațional al planetei noastre, al ceasului atomic care ține evidența trecerii anilor, cu mare precizie, potrivit Daily Mail, citat de Ziare.com.
Cercetătorii au constatat că Pământul s-a rotit de 420 de ori pe an în urmă cu milioane de ani, dar acum o face de 365 de ori, Cu toate astea, uneori, viteza de rotație variază ușor, afectând cronometrajul timpului oficial de pe glob (ceasul atomic al International Atomic Time), necesitând adăugarea unei secunde.
Pentru a menține ceasul atomic în concordanță cu rotația Pământului, din anul 1972 oamenii de știință au hotărât să adauge secunde la acesta, la diferite perioade de timp.
Acum, un om de știință de la Laboratorul național de fizică din Marea Britanie, Peter Whibberley, a avertizat că, dacă viteza de rotație a Pământului crește în continuare, atunci va fi necesar să fie scoasă o secundă de la ceasul atomic, un fenomen nemaiîntâlnit.
”Pe măsură ce timpul trece, există o divergență treptată între timpul ceasurilor atomice și timpul măsurat de astronomie. Viteza de rotație a Pământului este o treabă complicată. Nu suntem capabili să prezicem ce se va întâmpla în viitor”, a spus Judah Levine de la Institutul național de standarde și tehnologie din Statele Unite.
Fiecare zi de pe Pământ conține 86.400 de secunde, dar rotația planetei este neuniformă, ceea ce înseamnă că, pe parcursul unui an, fiecare zi are o fracțiune de secundă mai mult sau mai puțin. Spre exemplu, ziua medie din 2021 a fost cu 0,39 milisecunde mai mică decât în 2020.