Luna aprilie isi face debutul insotita de ploi, lapovite si chiar ninsori. În Cluj-Napoca a nins ca-n decembrie. Fulgi mari de nea au căzut peste oraş la început de aprilie, lucru nemaivăzut de aproape 20 de ani.
Meteorologul Narcis Maier de la Centrul Meteorologic Transilvania Nord a declarat că nu este normal ca în 2 aprilie să ningă şi că temperaturile sunt cu două-trei grade mai scăzute decât în mod normal.
„Ca şi fenomen, am mai avut ninsori aşa de târziu de Paşte, în 1996 sau 1997, în judeţul Cluj, cu precădere în zona Dejului. A mai nins şi în 2013, dar în martie, spre data de 25, când s-a depus un strad de zăpadă de câţiva centimetri”, a precizat Maier pentru Vocea Transilvaniei.
Meteorologul a declarat că şi în noaptea de 2 spre 3 aprilie va ninge chiar şi mai mult, iar pe dimineaţă, în Cluj-Napoca, ar putea fi un strat de zăpadă de 2-3 centimetri. La munte însă zăpada ar putea măsura chiar şi 10 cm.
În Transilvania a nins şi în judeţul Bistriţa Năsăud, iar circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă pe drumurile naționale. În Pasul Tihuța, principala cale de legătură dintre Transilvania și Moldova, ninsoarea depusă încă din noaptea de miercuri spre joi măsoară în jur de șapte centimetri.
Șeful Secției de Drumuri Naționale Bistrița-Năsăud, Alexandru Slavita, a declarat că, până la această oră, s-a acționat cu aproximativ 120 tone de material antiderapant pe drumurile naționale, dintre care 80 de tone numai în Pasul Tihuța, pe DN 17, unde continuă să ningă.
În pofida ninsorii și a vântului care bate în rafale, traficul rutier nu a fost afectat pe niciun tronson, însă șoferii sunt sfătuiți să reducă viteza, carosabilul fiind umed.
Având în vedere că vremea va continua să fie capricioasă și în următoarele zile, iar contractul de deszăpezire s-a încheiat la jumătatea lunii martie, cei de la Drumuri Naționale au cerut utilaje suplimentare din județele Sălaj și Satu Mare, pentru a preveni eventualele blocaje în trafic cauzate de ninsori.
PROGNOZA METEO. Joi, vremea se va răci faţă de ziua precedentă şi va deveni rece pentru începutul lunii aprilie mai ales în nordul şi în centrul ţării. Cerul va fi mai mult noros în regiunile vestice, nordice şi centrale şi va prezenta înnorări temporare în restul teritoriului. Vor cădea precipitaţii predominant sub formă de ninsoare în Maramureş, mixte în Transilvania, Crişana şi mai ales ploi, pe arii restrânse, în restul teritoriului. Vântul va prezenta intensificări în toate regiunile, cu viteze mai mari la munte unde la rafală se vor depăşi 80 km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 3 grade în depresiuni şi 15 grade în Lunca Dunării.
VREMEA IN BUCURESTI. Vremea se va răci uşor joi. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare seara şi noaptea când când trecător va ploua slab. Vântul va avea intensificări, sporind senzaţia de rece, mai ales că termometrele nu vor strânge mai mult de 12…13 grade.
Citeşte şi VREMEA de FLORII şi de PAŞTE: Prognoza meteo pe două săptămâni
PROGNOZA METEO. Se anunţă vreme rece pentru prima decadă a lunii aprilie şi vineri. Cerul va prezenta înnorări temporare şi local vor mai fi precipitaţii slabe, în nordul, centrul şi estul ţării, precum şi în zonele de munte şi izolat în rest. Vor fi mai ales ploi, iar în Maramureş, Transilvania şi jumătatea nordică a Moldovei, trecător, şi lapoviţe şi ninsori. La munte va ninge. Vântul va continua să prezinte intensificări în cea mai mare parte a ţării, dar la cote mai reduse decât în zilele precedente şi abia noaptea va slăbi în intensitate. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 3 grade în depresiunile Carpaţilor Orientali şi 13 grade în Lunca Dunării
VREMEA IN BUCURESTI. Vineri, vremea este rece pentru această dată, cu o temperatură maximă de 10…12 grade. Vor mai fi înnorări în cursul zilei, când trecător va ploua, iar vântul este destul de alert.