Fenomen neobișnuit pe cer. Bill Cooke a declarat că planetele vor fi aliniate într-o configurație specială, care le va face vizibile pe toate poziționate de aceeași parte a Soarelui.
„Dacă ieșiți afară, chiar la apus, imediat după ce soarele apune și priviți spre vest, veți vedea aceste planete înșirate într-o linie care se întinde la aproximativ 50 de grade„, a spus el.
Fenomenul astronomic rar este cunoscut și sub numele de paradă planetară și este foarte așteptat de pasionații în astronomie. Ziua de 28 martie va fi cea mai bună zi pentru observații. „Nu uitați să urmăriți cerul la sfârșitul lunii pentru alinierea planetară cu cel puțin 5 planete – plus Luna – toate vizibile aproape sub forma unui arc văzut de pe Pământ„, a scris fostul astronaut Apollo Buzz Aldrin pe Twitter.
Cooke a mai precizat că Jupiter, Venus și Marte vor fi ușor de văzut, în timp ce Mercur și mai ales Uranus vor necesita un telescop.
Marea aliniere planetară, care este definită ca o aliniere a cinci sau șase planete, va fi vizibilă și în zilele de dinainte și de după 28 martie, însă acestă zi va fi cea mai bună pentru observare, potrivit dailymail.co.uk.
În perioada 23-24 martie, aurorele boreale s-au răspândit în Statele Unite până în sud, până în Colorado şi New Mexico, în timpul unei furtuni geomagnetice severe. Este cea mai intensă furtună geomagnetică din ultimii aproape 6 ani. Încă nu se ştie cauza exactă a furtunii, specialiştii luând, însă, în calcul ipoteza că ar putea fi vorba despre efectul de undă al unui CME aproape ratat pe 23 martie.
„Spectacolul m-a dat pe spate! Aici, în cadranul de sud-vest al Dakota de Sud, nu primim foarte des aurore uluitoare, dar cu siguranţă am avut noroc de data aceasta” spune Peter Hill, care a fotografiat afişajul din Rapid City, Dakota de Sud.
Aurorele boreale sunt de obicei vizibile doar aproape de Cercul Arctic, dar o prognoză de la Space Weather Prediction Center arată că acestea pot apărea mai spre sud din cauza vântului solar puternic. Aceste vânturi solare vin dintr-o uriașă „gaură” din Soare.
Potrivit SpaceWeather, nu orice lumină de pe cer era aurora boreală. A mai fost şi STEVE (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement), care, deşi arată ca o auroră, nu este. Fenomenul este cauzat de panglici fierbinţi (3000°C) de gaz care curg prin magnetosfera Pământului cu viteze de peste 6 km/s. Aceste „panglici” apar în timpul furtunilor geomagnetice puternice şi sunt de un mov strălucitor.
Furtuna geomagnetică severă a început pe 23 martie, când unul sau mai multe CME-uri neaşteptate au trecut aproape de Pământ. În urma CME-urilor, câmpurile magnetice au provocat o fisură în magnetosfera Pământului. Vântul solar a pătruns şi a alimentat furtuna.