Un fenomen rar, de pe planeta Marte, a fost captat de Roverul Curiosity al NASA, este vorba despre apariția norilor strălucitori, un eveniment care a avut loc mult mai repede decât preconizaseră oamenii de știință.
Imaginile făcute de NASA arată cum norii, care conțin particule din cristale de gheață, interceptează lumina Soarelui și capătă o strălucire de culoarea sidefului. Fotografiile îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă cum anume se formează norii pe planeta Marte și ce anume face ca aceste formațiuni să fie atât de speciale.
Experții au făcut deja o descoperire științifică importantă, și anume că norii, care se formează timpuriu, se află la altitudini mai mari decât ar fi normal pentru Planeta Roșie.
Norii de pe Marte sunt compuși din gheață de apă și se formează la altitudini de 60 de kilometri. Formațiunile noroase strălucitoare, care i-au intrigat pe oamenii de știință, s-au format la o altitudine mai mare, unde este foarte frig. Acest fapt demonstrează că norii strălucitori sunt compuși din dioxid de carbon înghețat sau gheață uscată.
Momentan cercetătorii Planetei Roșii mai au nevoie să facă anumite analize, pentru a afla care nori sunt compuși din gheață de apă și care sunt formați din gheață uscată, titrează Digi24.
NASA nu este singura instituție pentru observarea spațiului cosmic care a trimis un rover pe Marte. China a trimis în luna mai a acestui an, Roverul Zhurong (Zeul Focului, în mitologia chineză), ce are scopul de a studia suprafaţa planetei Marte şi atmosfera în încercarea de a găsi urme de viaţă din trecutul planetei.