Oraşele aflate în apropiere de epicentru sunt: Săveni (33 kilometri), Hîrlău (48 kilometri), Botoşani (53 kilometri), Târgu Frumos (64 kilometri), Darabani (69 kilometri), scrie monitorulbt.ro.
Până la cutremurul de sâmbătă, în ultimii ani, în judeţ, au mai avut epicentrul alte două, de mică magnitudine, acum cinci ani.
Citeşte şi Cutremur major în judeţul Buzău, sâmbătă dimineaţă
Pe 9 ianuarie 2014, la ora 6:45 a avut loc un seism cu magnitudinea de 2,5 grade Richter. Epicentrul a fost localizat în apropierea localităţii Arborea de lângă Dorohoi, la o adâncime de şase kilometri, iar mişcarea tectonică a fost resimţită la Dorohoi (15 kilometri), Botoşani (37 de kilometri) şi Suceava (49 de kilometri).
Apoi, pe 30 octombrie 2014 a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 2,1 grade pe scara Richter. Acesta s-a produs la ora 23:28:01 la o adâncime de trei kilometri, având epicentrul în apropierea satului Cheliş, din comuna Suliţa. Mişcarea tectonică a fost resimţită în toate localităţile învecinate, inclusiv la Botoşani, însă nu au existat pagube.
„Judeţul Botoşani nu este cunoscut ca o zonă seismică şi nici măcar ca una cu risc seismic important, marile cutremure care au avut loc în Vrancea neafectând grav judeţul”, declara, recent, Gheorghe Slavic, profesor doctor în geografie.
În evidenţele Institutului Naţional de Fizică a Pământului mai există câteva înregistrări despre nişte mişcări seismice produse în judeţul nostru, două ceva mai recente (1981 şi 2008), iar patru de la sfârşitul secolului XIX (1898) – începutul secolului XX (1902 şi două în 1903).
În acest an, în România, cel mai puternic cutremur s-a produs pe 9 ianuarie 2019, în judeţul Buzău, şi a avut o magnitudine de 4,4 pe scara Richter. Anul trecut, pe 28 octombrie, a avut loc un seism de 5,8 pe Richter în judeţul Buzău, mişcarea tectonică fiind resimţită şi la Bucureşti.