Fenomenul astronomic va dura în total 5 ore şi 28 de minute, fiind vizibil parțial de la ora 14:35 şi până la apusul Soarelui, în jurul orei 17:00, scrie alba24.ro.
Citeşte şi NASA a publicat o fotografie înfricoşătoare cu Soarele FOTO
Planeta Mercur va apărea ca un mic disc negru care se deplasează peste discul Soarelui, pe o traiectorie aproape dreaptă, scrie descoperă.ro. Cei care vor să observe fenomenul sunt avertizați să nu privească direct spre Soare, ci să folosească filtre de protecţie similare celor utilizate în timpul eclipselor solare. În caz contrar, există risc de orbire.
O metodă sigură pentru observarea fenomenului, dar şi a Soarelui în general, prin telescop sau lunetă fără filtru este să nu vă uitaţi prin ocular, ci să proiectaţi imaginea Soarelui pe o coală albă.
Luni va fi al doilea tranzit al planetei Mercur prin faţa Soarelui, din acest deceniu (primul a avut loc în 2016). Următorul fenomen de acest fel va fi abia în 2032.
În România, tranzitul lui Mercur va începe destul de târziu, Soarele fiind din ce în ce mai apropiat de orizont şi va apune înainte să aibă loc maximul fenomenului.