Imaginile înregistrate în weekend de camerele de supraveghere arată cum capacul de sticlă care îl protejează se ridică deodată, câțiva centimetri, și plutește deasupra meteoritului. Câțiva vizitatori și angajați ai muzeului au remarcat cu greu momentul și au privit cu mirare. Capacul de sticlă s-a așezat la loc după numai câteva minute.
Vizitatorii abia au remarcat elevația, deoarece totul s-a petrecut foarte încet, a precizat directorul muzeului. „Ar putea fi o defecțiune. Echipamentele noastre ridică capacul de sticlă, deci cumva a fost implicat în elevație„, a mai spus Vladimir Bogdanovsky. El a exclus o farsă, deoarece singurul panou de control responsabil de capacul de sticlă se află încuiat într-o cutie supravegheată video. „Nu avem nicio explicație legat de cine a ridicat capacul și cum anume. Faptele au avut loc, dar nu ni le putem explica încă„, a mai spus directorul muzeului.
Agenţia spaţială rusă afirma în 2013 că obiectul de zece tone provenit din spaţiu a intrat în atmosferă cu viteza de 30 de kilometri pe secundă. Explozia sonică ce i-a urmat a avut o putere de 30 de ori mai mare decât cea produsă de bomba atomică de la Hiroshima. Peste 1.200 de persoane, printre care 300 de copii, au fost rănite de geamurile sparte şi pereţii prăbuşiţi de forţa undei sonice.
Fragmentul de 500 de kilograme al meteoritului căzut în 2013 pe Pământ a fost recuperat la câteva luni dintr-un lac din apropiere de orașul Celiabinsk și a fost expus la muzeul de istorie al universității din oraș. Meteoritul a provocat, acum șase ani, rănirea a peste o mie de persoane dar și pagube caselor din apropierea locului în care a căzut.
Imaginile de mai jos au fost accelerate și publicate pe rețelele de socializare din Rusia: