Fenomenul bullying-ului este tot mai răspândit. Aproape 85% dintre educatori au raportat că în clasele lor există preșcolari care suferă de pe urma insulte și comportamente agresive. De asemenea, mai mult de 50% dintre educatori observă că unii copii nu au parteneri de joacă, ceea ce le afectează grav dezvoltarea socială.
Un aspect esențial subliniat în cercetare este rolul părinților în formarea comportamentului agresiv al copiilor. Studiul arată că aceștia sunt, în mod direct, responsabili de atitudinile pe care le adoptă micuții în societate. O echipă de jurnaliști a discutat cu o mamă care a experimentat această problemă pe pielea ei. Aceasta a povestit despre copilul ei timid și retras, care plângea în fiecare zi când era dus la grădiniță. Prin întrebările insistente ale mamei, copilul a dezvăluit că se teme de colegi, fiind expus constant la situații neplăcute.
„Eu vă vorbesc din prisma unui părinte care a avut un copil foarte timid, retras, care plângea in fiecare zi când îl duceam la grădiniță. Prin insistența mea de a afla motivul pentru care el e reticent de a rămâne la grădiniță, a dus la răspunsul lui în fiecare zi că ii este frică… Îi era frică de colegi…”, povestește mama unui copil.
Pentru a înțelege mai bine dinamica acestor situații, Salvați Copiii a consultat peste 600 de experți în educație cu privire la interacțiunile dintre copii. Concluziile studiului subliniază faptul că, după părinți, educatorii și conducerea școlii au un rol crucial în formarea comportamentului copiilor. Corina Cristescu, o educatoare cu 21 de ani de experiență spune că educatorii sunt percepuți adesea ca a doua figură parentală, ceea ce le conferă o responsabilitate semnificativă în gestionarea situațiilor de bullying.
„Putem vorbi de anumite comportamente pe care le preiau de la adulții din jur, pentru că știm foarte bine că la vârsta aceasta copiii învață prin imitație. Desigur, putem vorbi și de o tentativă a copiilor de a testa limite. Sunt la vârsta la care testează limite, testează până unde pot merge cu un comportament. Mușcatul este o formă de socializare, de relaționare frecvent întâlnită în rândul copiilor de gradiniță”, a detaliat Mariana Moraru, formator Salvați Copiii.