În prezent, tot mai mulți comercianți își digitalizează magazinele. Oamenii s-au obișnuit să adauge personal produsele în coș, însă există aplicații inteligente care înlocuiesc angajații, de care cândva aveam nevoie în fiecare clipă, în procesul cumpărăturilor.
Acest val de automatizări vine cu promisiunea unei experiențe mai rapide la cumpărături, sunt, însă și dezavantaje.
Pe lângă reducerea locurilor de muncă, odată cu aceste sisteme și în lipsa angajaților, au crescut cazurile de furt din magazine.
„Avem 523 de camere de luat vederi care analizează traseul omului în interiorul magazinului. Avem 1.000 de senzori pe rafturile noastre care ajută la detectarea produselor. Fiecare produs are un loc bine definit în magazin”, a spus Mircea Bucur, directorul IT al unui retailer:
Cu alte cuvinte, odată ce românii pun mâna pe produse, ele sunt atribuite profilului nostru, iar când ajungem la aparatul de plată, vor apărea automat pe bon.
Tot ce trebuie să facă un client este să plătească cu cardul totalul afișat pe ecran.
Astfel de sisteme inteligente, care nu mai au nevoie de prezența fizică a angajaților, sunt tot mai folosite de comercianți.
Fie că este vorba de magazine alimentare, de haine, încălțăminte și chiar de farmacii.
Supermarketurile au case automatizate de marcat, acolo unde oamenii își pot scana singuri produsele, dar și aplicațiile mobile.
Chiar dacă aceste sisteme au fost gândite să scurteze timpul la cumpărături, în realitate, câștigători sunt comercianții sunt de părere clienții.
„Sigur, dacă s-ar reduce numărul de locuri de muncă și acest procent s-ar regăsi în prețuri, în reducerea prețurilor, atunci ar fi, poate, un lucru benefic și pentru populație. Dar eu sunt convins că în comerț nu vom întâlni această situație, în condițiile în care reducem locurile de muncă și ele devin automatizate, și mă refer la case”, a spus Dragoș Frumosu, reprezentant al Sindalimenta, conform Protv.ro.
„E mai simplu la casier. Mergem, le dăm, le scanează și noi plătim”, a fost părerea unui client.
În același timp, odată cu aceste automatizări și în lipsa personalului au crescut și cazurile de furt.
La firmele de pază sună mai des alarmele, iar furturile din supermarketuri au ajuns să le depășească pe cele din locuințe, spun agenții de securitate.
„Pleacă de la tiparul omului care încearcă să ascundă sub coș anumite produse mai scumpe. Sau sunt tiparele mai complexe în care ascund în bagaje care sunt înfoliate cu folie de aluminiu”, a precizat Flavian Crizboi, reprezentantul unei firme de securitate.
Citește și Un casier de supermarket câștigă aproape 5.000 de euro pe lună. Unde se întâmplă acest lucru
Motiv pentru care mari lanțuri de magazine din Marea Britanie și Franța, de exemplu, au luat decizia să scoată din uz sistemele automate și să revină la metodele clasice, cu angajați.