Fenomenul meteo similar uraganelor şi taifunurilor care poate afecta grav Europa

Fenomenul medicane se manifestă rar dar extrem de puternic iar experții spun că s-ar putea intensifica, în condițiile încălzirii vremii.
Filip Stan
26 iun. 2024, 20:53
Fenomenul meteo similar uraganelor şi taifunurilor care poate afecta grav Europa

Inundațiile bruște care au făcut mii de victime în Libia au apărut în urma unui fenomen medicane. Se manifestă rar, dar extrem de puternic iar experții spun că s-ar putea intensifica, în condițiile încălzirii vremii.

Termenul este format din „mediteranean” și „uragan” (hurricane în engleză), potrivit The Guardian.

Aceste fenomene par să se formeze într-o zonă din Marea Mediterană, în nordul Africii. Inundaţiile care au ucis mii de persoane în Libia la sfârșitul 2023 s-au produs în urma unui astfel de fenomen meteo. Este similar uraganelor şi taifunurilor dar se poate forma și deasupra apelor reci.

Cu toate acestea, furtunile mediteranene sunt mai mici și mai puțin intense față de  cele tropiale. Puterea lor maximă este asemănătoare cu cea a unui uragan de categoria 1 pe scara Saffir-Simpson, cu o intensitate de 119 până la 153 km/h.

COD ROŞU de furtuni. Se anunţă prăpăd în următoarele ore. Posibile RO-ALERT

Fenomenul medicane este însoți de vânturi violente care aduc ploi abundente. Furtuna Daniel din 2023 a deversat până la 170 de milimetri de precipitaţii sub formă de ploaie în mai puţin de două zile, în regiunea Cirenaica, în nordul Libiei, unde ploile sunt foarte rare în acest sezon.

De obicei se formează toamna, când marea este caldă. Are loc în vestul Mediteranei şi în regiunea dintre Marea Ionică şi coastele Africii de Nord.

Un strat de aer rece, provenind de la altitudini mai mari, formează convecţii cu aerul mai cald ce se ridică din mare șiconverg în jurul unui centru de joasă presiune.

Furtuna se formează, în medie, o dată până la de două ori pe an, potrivit Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (NOAA) din SUA.

Uraganele se deplasează de la est la vest, iar medicanele invers,  de la vest la est. Furtuna Daniel a lovit Bulgaria, Grecia şi Turcia înainte de a ajunge în Libia.

Trei medicane s-au produs în largul coastei Greciei între 2016 şi 2018. În 2019, serviciile meteo spaniole au identificat un astfel de fenomen între Insulele Baleare şi coastele algeriene, potrivit useit.ro.

Locurile din țară cu recordurile primului val de căldură din 2024. Cât a ajuns să fie la cota 1.500 la Sinaia

Luna iunie a început cu căldură mare și a continuat cu căldură…și mai mare, așa că are șanse multe să stabilească un nou record. Zi de zi, în ultimele opt zile, temperaturile maxime în țară au trecut de 35 C. Care au fost recordurile acestui val de căldură care a început în ziua victoriei cu Ucraina, la Euro? Unde a fost mult prea cald noaptea? Ce mai este special la acestă a șasea lună din 2024?

Unde a fost cel mai cald în iunie în România, în ultimii trei ani (temperatura medie lunară) – date ANM

  • 2021, Timișoara, +23,2 C
  • 2022, Drobeta Turnu Severin +23,9 C
  • 2023, București Filaret +22,5 C

Așadar, în cele mai calde locuri din țară, cele mai calde luni iunie aduc temperaturi medii de 23 C, ceea ce este foarte mult. Luna a șasea din 2024 nu este nici ea departe de recorduri și putem să ne așteptăm ca cele mai ridicate medii să treacă de 23-24 C.

Iunie 2024 este o lună cu totul specială, fiindcă meteorologii au emis cel mai timpuriu cod roșu de caniculă din istoria României, pentru ziua de 22 iunie. A fost pentru cinci județe din zona Olteniei, iar precedentul record era pentru data de 24 iunie, în 2021.

Alertă meteo de fenomene extreme. Se anunță caniculă și disconfort termic ridicat. Unde vor lovi furtunile

Cum a fost între 1 și 24 iunie 2024? Temperatura medie pentru București Filaret este mai mare de 24 C și minima lunii a fost de 15 C, așadar foarte ridicată. La Timișoara, media lunii a fost până acum de peste 23 C, cu o minimă de +11,9 C. La Drobeta Turnu Severin, media a fost în jurul a 24 C și minima a fost de +14,1 C.

Iunie 2024 este specială prin faptul că a avut deloc zile și nopți mai reci decât normalul, nici măcar la începutul lunii. La Omu nu a fost vreo zi cu temperaturi negative, la Brașov nu au fost temperaturi de sub 8 C, iar la Sulina nu au fost temperaturi de sub 17 C. Mereu a fost neobișnuit de cald, inclusiv noaptea, și nu au pătruns aproape deloc valuri de aer un pic mai răcoros.

În cele mai calde zile au fost peste 35 C și în Transilvania și Moldova.

Recordurile primei canicule de pe 2024:

  • Cea mai ridicată temperatură: +39,1 C la Alexandria
  • Cea mai ridicată minimă nocturnă: +25,5 C la Șiria
  • Cea mai ridicată temperatură la București: +38,5 C, stația Filaret
  • Cea mai ridicată temperatură la peste 1.500 m alt: +25,4 C la Sinaia cota 1500
  • Cea mai scăzută temperatură măsurată oriunde în țară între 17 și 25 iunie: +4,8 C la Omu
  • Scădere extrem de rapidă de temperatură într-o oră: 14 grade C la Câmpina, pe 24 iunie, de la +30,4 C, la +16,1 C, din cauză că a venit furtuna.

Cum a fost zi cu zi primul val de căldură din 2024

Luni 17 iunie au fost +35,5 C la Turnu Măgurele și +35 C la Zimnicea. Dimineața începuse seria de nopți tropicale, cele mai ridicate minime fiind de +21,8 C la Buzău și +21,6 C la București Filaret, conform hărților ANM.

Marți au fost +35,8 C la Călărași și +35,7 C la Zimnicea.

Miercuri dimineață cele mai ridicate minime au fost în vestul țării: +23,7 C la Șiria și +22,1 C la Dumbrăvița de Codru. O minimă extrem de ridicată, +20,9 C a fost înregistrată la radarul meteo de la Bârnova, nu departe de Iași (400 m altitudine).

Miercuri la prânz au fost peste 37 C la trei stații meteo: +37,9 C la Alexandria și +37,4 C la Zimnicea și Turnu Măgurele. Foarte cald a fost în toate regiunile țării: +36 la Jimbolia, +35,9 la Chișineu Criș, +34,6 C la Blaj și +34,8 C la Tecuci.

În dimineața zile de joi (20 iunie), cea mai ridicată maximă a fost la Cotnari (+23,5 C), iar la Botoșani au fost +22,8 C, valoare extraordinar de ridicată. La Șiria au fost +22,8 C, iar la Sulina +23,1 C.

Datele ANM arată că 20 iunie a fost una dintre cele mai calde zile din ultimii ani: +39,1 C la Alexandria, +38,9 C la Giurgiu, +38,6 C la Urziceni, +38,5 C la București Filaret, +38,4 C la Roșiori de Vede și Turnu Măgurele.

Vineri dimineață au fost +22,4 C la Șiria și +22,2 C la Sulina. Până și la Omu a fost una dintre cele mai ridicate minime din istorie, +9,2 C iar la Bâlea Lac erau 14 C.

Vineri la prânz cel mai cald a fost în vestul țării: +35,7 C la Sânnicolau Mare, +35,6 C la Arad și +35,5 C la Jimbolia. Au fost peste 35 de grade și în sudul Olteniei.

Sâmbătă dimineață au fost printre cele mai ridicate temperaturi minime de iunie măsurate vreodată în țară: nicăieri n-au fost sub 10 grade C, nici măcar la Omu sau la Miercurea Ciuc, iar cele mai ridicate minime au fost în vest: +25,5 C la Șiria și +24,9 C la Dumbrăvița de Codru. Merită menționată și cea mai mare temperatură minimă din Transilvania: +20,8 C la Târnăveni, adică noapte tropicală.

Sâmbătă la prânz a fost mai cald ca vineri, iar maximele au trecut de 37 de grade: +37,6 C la Calafat, +37,4 C la Bechet, +37,2 C la Băilești și +37 C la Sânnicolau Mare. În Transilvania au fost +35,1 C la Alba Iulia.

Duminică dimineață (23 iunie) au fost +24,6 C la Moldova Veche și s-au înregistrat minime extrem de ridicate în Transilvania: +22,1 C la Blaj și +22 C la Boița. O minimă extrem de ridicată a fost la Timișoara: =22,6 C. La fel precum sâmbătă, maximele au trecut de 37 C, la Bechet (37,3) și Turnu Măgurele (37,2). La Focșani au fost +35,1 C.

Luni dimineață cel mai cald a fost în Moldova, cu minime de +22,6 C la Râmnicu Sărat și +22,3 C la Focșani. La Craiova minima a fost de 22 C, iar la Alba Iulia, +20,8 C. La prânz au fost temperaturi de peste 35 C la mai multe stații meteo, printre care Băilești, Alexandria, Cernavodă, București Filaret și Drobeta Turnu Severin.

Marți dimineață au fost „nopți tropicale” la câteva zeci de stații meteo, iar cele mai ridicate temperaturi au fost: +22,7 C la Constanța Dig, +22,6 C la Urziceni și +22,3 C la Băilești. 22,1 C a fost minima nopții la București Filaret, iar minime de peste 20 C au fost și la Deva și Alba Iulia, unde astfel de minime apăreau foarte rar în iunie. Pe 25 iunie, cele mai mari temperaturi au fost la Băilești (36 C) și Bechet (35,5 C).

Directorul de prognoză de la ANM anunță vreme extremă

România continuă să traverseze o perioadă de fenomene extreme, împărțită fiind între caniculă, vijelii și grindină.

Pe deasupra, se anunță și depuneri de praf saharian în vestul țării.

ANM anunță precipitații și un nou val de caniculă

Florinela Georgescu, director de prognoză de la ANM, a explicat pentru Antena 3:

„Va fi o vreme în continuare caldă. Cele mai ridicate temperaturi le așteptăm în Oltenia și Muntenia, iar mâine și în Banat, temperaturi care din nou să ajungă după-amiază la 34 grade Celsius”.

Directorul de prognoză de la ANM avertizează că va fi și o instabilitate atmosferică manifestată prin descărcări electrice, vânt intensificat și grindină. Temperaturile ar putea scădea joi și vineri.

Un nou val de caniculă va debuta din weekend și din prima parte a săptămânii viitoare, predominant în partea de sud-est a României.

DailyBusiness
Economia României, în prag de colaps? Taxele majorate și inflația galopantă ridică semne de întrebare
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Gara din România, veche de peste 150 de ani, unde a trăit un vultur legendar. Chiar și marele I.L Caragiale a muncit aici, e un nod feroviar foarte important
Capital.ro
Lege pentru toți românii care nu locuiesc la adresa din buletin. Devine obligatoriu la divorț
Playtech.ro
Ora la care ciclonul Ashley va lovi cel mai puternic România. Care este traseul său și când scăpăm de fenomenele meteo severe
DailyBusiness
Avertisment SUMBRU în legătură cu vremea din ultimul weekend din septembrie! „Niciodată nu am văzut atâta apă în atmosferă!”
Adevarul
Ultimul drum al primului Rege al României. Cum a murit Carol I și ce l-a îngenuncheat, de fapt, pe cel mai longeviv suveran al țării noastre
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Super-furnicile invadează Europa. Provoacă pene de curent și paralizează rețelele de internet
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
kanald.ro
Un TIR a intrat într-o casă, iar șoferul a rămas încarcerat! Ce a încercat șoferul să evite
Cancan.ro
BREAKING! Viitura a ajuns în România! Ciclonul Ashley îşi face DEJA simţită prezenţa în 2 județe
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se confiscă banii în România! Devine obligatoriu de la 1 octombrie. Se dau amenzi de până la 10.000 de lei
StirileBZI
Morcovii ne ajută să vedem mai bine? Specialiștii contrazic tot ce știai!
Prosport.ro
El a petrecut alături de Simona Halep şi de familia lor de ziua campioanei. Primele imagini cu sportiva la 33 de ani
stirilekanald.ro
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de 17 ani. Femeia avea doi copii
substantial.ro
Iranul decretează cinci zile de doliu după moartea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah
MediaFlux
TRUMP și-a găsit un nou DUȘMAN! AVANTAJUL KAMALEI Harris
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Tranzacţiile cu acţiuni Fondul Proprietatea au dus lichiditatea săptămânală a Bursei la un nivel record al ultimelor trei luni