Cercetătorii spun că este vorba despre o răcire provocată de vântul puternic care a bătut dinspre larg către coastă şi a adus în apropierea plajelor apa din adâncuri. Nu este o bucurie, nici pentru cei care îşi petrec vacanţa la munte. La Braşov, de pildă, temperaturile au scăzut la jumătate, față de maximele înregistrate în weekend, potrivit stirileprotv.ro.
Este o vreme atipică pentru această perioadă, cu temperaturi şi de două ori mai scăzute faţă de acum 3 zile.
Un ciclon aflat deasupra României aduce aer rece din ţările nordice.
Iar în mai puţin de 48 de ore turiştii aflaţi în vacanţă pe litoral au simţit că s-a schimbat anotimpul. Apa mării de pildă are în larg doar opt grade Celsius, o temperatură specifică lunii noiembrie.
Turist: Foarte rece, mai frig ca în iunie…
Reporter: Apa cum este?
Turist: Rece, ieri a fost şi mai rece gheaţă.
Bărbat: „E mai rece, se observă şi pe pielea mea.”
Turist: „E cam rece, plus că a fost şi furtuna, frig, înnorat.”
Specialiştii spun că avem de-a face cu aşa numitul fenomen de upwelling. După câteva zile, în care vântul a bătut cu putere dinspre larg către ţărm, apa de la suprafaţă încălzită de soare, a fost împinsă către mal. În locul acesteia a ajuns cea rece şi sărată de la fundul mării. În doar câteva ore, la ţărm, avea 18 grade de la 25-26 în weekend.
Dr. Tania Zaharia Institutul Grigore Antipa Constanța: „Anul trecut nu am avut un astfel de fenomen. Acum s-a întâmplat datorită, în principal, vânturilor din sud, sud-vest…”
Alex Zdrerea şef sector salvamar: „Sfatul nostru este ca turiştii să nu prea intre în apa dacă sunt înfierbântaţi, sunt riscuri foarte mari.”
Meteorologii spun, totuşi, că fenomenul nu este unul de durată.
Şi la munte este răcoare. În Braşov, la ora prânzului, au fost doar 16 grade, faţă de 33 la sfârşitul săptămânii. Prevăzători mulţi şi-au scos din dulap hainele de toamnă.
Nu este vreme nici pentru drumeţii. Dimineaţa la vârful Omu erau mai puţin de două grade iar la prânz termometrul indica numai 5. Crestele sunt învăluite în ceata iar vântul bate cu putere. Iată ce se întâmplă în munţii Făgăraş.
Roxana Bojariu, şef al secţiei de climatologie din ANM: „Se modifică clima la nivel global. Veri cu valuri de căldura persistente și intense, dar cu episoade de instabilitate și ele foarte intense, cu manifestări de grindină, cu aspecte care dau tornade.”
Astfel de fenomene vor apărea toată vara, avertizează specialiştii.