O nouă înșelătorie îi lasă pe români fără bani. DIICOT ar fi descoperit o grupare infracțională despre care se bănuiește că a convins peste 200 de români să investească banii în criptomonede. Conform primelor informații, victimele ar fi fost convinse să investească sume semnificative de banii în monede virtuale, iar în schimbul acestei investiții le-ar fi fost promise dobânzi uriașe. Totul era, în realitate, o schemă piramidală, care avea ca scop aducerea de noi clienți.
Citește și: O nouă înșelătorie la care apelează escrocii de energie electrică. Ce să faceți ca să nu vă lăsați păcăliți
Pentru a da impresia că tot ce se întâmplă este real, infractorii au acționat cât se poate de profesional. Așadar, au înființat un call-center și un site pe internet, unde cei care acceptau să investească puteau să vadă statusul randamentelor financiare, dar și o serie de grafice neadevărate. Totuși, în perioada respectivă, monedele virtuale se aflau într-o perioadă de declin, ceea ce a creat destul de multe suspiciuni în rândul celor care investiseră.Valoarea prejudiciului produs celor care au investit bani este de peste 4,71 milioane de dolari.
Procurorii DIICOT Ploiești și polițiștii au efectuat peste 11 percheziții, în București și alte 3 județe, iar 14 persoane au fost duse la audieri.
„Valoarea prejudiciului produs clienților este de peste 4,71 de milioane de dolari. Audierea persoanelor bănuite, pe numele cărora au fost emise mandate de aducere, se va desfășura la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploiești”, potrivit procurorilor DIICOT.
În începutul anului 2023, un bărbat în din România a fost păcălit în urma unei tranzacții cu monede virtuale. Un alt bărbat i-ar fi spus victimei că vrea să achiziționeze două monede prin intermediul unui portofel virtual. Acesta ar fi urmat să achite ulterior contravaloarea. În momentul în care a avut loc tranzacția, tânărul de 26 de ani ar fi spus că nu a primit nicio monedă, după care s-a făcut nevăzut.Imediat după ce și-a dat seama că a fost păcălit, bărbatul de 37 de ani a mers la poliție și a depus o plângere penală împotriva tânărului de 26 de ani. Acesta a fost prins de autorități în municipiul Arad.
„Astfel, în cadrul întâlnirii, tânărul de 26 de ani s-ar fi înțeles cu persoana vătămată să achiziționeze de la aceasta două cryptomonede într-un portofel virtual, urmând, conform înțelegerii dintre cei doi, a-i achita contravaloarea monedelor. După transferul monedelor, tânărul de 26 de ani ar fi precizat că nu a primit monedele în portofelul virtual, ulterior părăsind localul fără a achita contravaloarea acestora”, arată Poliția Cluj.
Citește și: O nouă metodă de înșelătorie face ravagii pe Instagram. Cum pot ajunge românii victimele hackerilor