Prefectul de Prahova, Virgiliu Nanu, spune că Ferma Dacilor a fost ridicată fără autorizație de construcție, intrându-se în legalitate abia în 2020, când a fost obținut un certificat de edificare a construcției.
„Nu au autorizaţie de construire. Au intrat în legalitate, în baza legii, în sensul că toate construcţiile după 2001, dar mai vechi de 3 ani, pot intra în legalitate făcând un raport de expertiză şi, bineînţeles, eliberarea unui certificat de edificare a construcţiei. Au intrat în legalitate în 2020. S-a făcut un PUZ, terenul respectiv a intrat în intravilan în baza acelui PUZ, iar ulterior au intrat în legalitate în baza acestor documente”, a declarat prefectul pentru Agerpres.
Întrebat dacă s-a construit fără autorizație, prefectul a confirmat: „au construit fără a avea autorizație”.
Potrivit site-ului oficial al complexului turistic de la Tohani, bazele afacerii au fost puse în 2013.
„Pentru motivele de mai sus, din dragoste pentru natură şi pentru gastronomia tradiţională, în 2013 am pus bazele Fermei Dacilor, gândită ca un proiect de, şi pentru familie”, arată sursa citată.
Nicolae Marius Sora, primarul comunei Gura Vadului, susține că nu a fost în control la Ferma Dacilor pentru că nu a putut lua legătura cu proprietarul din acte. Potrivit dosarului clasat de DNA, Cornel Dinicu administra societatea prin interpuși.
„S-au edificat clădirile – pensiune şi restaurant şi spaţii de cazare, în timp (…) Nu am fost în control. (…) Acolo este proprietară o anumită doamnă din Bucureşti, am încercat să luăm legătura cu ea, nu s-a putut lua legătura cu ea. (…) A fost control inopinat”, a declarat primarul.
„Am vrut să verificăm existenţa acelor construcţii pe parte de urbanism. Proprietara sau cine e împuternicit a venit cu o autorizaţie de la Ministerul Turismului în care era specificat că sunt autorizaţi de Ministerul Turismului şi atunci am considerat că e autorizată această… Normal, ar fi trebuit să ceară o autorizaţie de funcţionare pe care nu au cerut-o”, a adăugat edilul.
Cele șapte victime carbonizate care au fost găsite de pompieri în urma incendiului catastrofal de la Ferma Dacilor au fost identificate pe baza probelor ADN. Anchetatorii au recoltatt probe ADN pe care le-au comparat cu mostre luate de la rudele victimelor. Este căutată în continuare a opta persoană dispărută. Printre victime se află și fiul de 9 ani al patronului Cornel Dinicu.