Fermele de blănuri nu vor mai exista în România. ”Concret, de la promulgarea legii şi până la sacrificarea ultimului animal de blană dintr-o astfel de fermă vor trece cel mult doi ani de zile. O perioadă de tranziţie este necesară pentru a răspunde nevoii de predictibilitate economică, iar deţinătorii fermelor să aibă timp pentru a-şi lichida afacerile.
În acelaşi timp, angajaţii acestor ferme trebuie să aibă timp pentru găsirea altor locuri de muncă – pe cont propriu sau cu ajutorul proprietarilor fermelor”, a spus liderul de grup al deputaților PNL, Gabriel Andronache.
România va deveni a 21-a ţară din Europa care reglementează interzicerea creşterii animalelor exclusiv pentru blană. Proiectul a fost supus votului final marţi, la ora 11.30.
Camera Deputaţilor este cameră decizională, iar Senatul, în calitate de primă cameră sesizată, a adoptat proiectul în 19 decembrie 2022. Proiectul a primit aviz favorabil din partea Consiliului Economic şi Social în 18 octombrie 2022.
Deși proiectul legislativ inițial prevedea ca aceste ferme de animale de blănuri să fie interzise în România începând cu 1 ianuarie 2025, deputații din Comisia de Agricultură și cea Juridică au adoptat un amendament care stabilește o perioadă de tranziție de 2 ani pentru punerea în practică a legii.
”O perioadă de tranziție de 2 ani de zile este soluția potrivită pentru fermele de animale de blană din România. Concret, de la promulgarea legii și până la sacrificarea ultimului animal de blană dintr-o astfel de fermă vor trece cel mult doi ani de zile.
O perioadă de tranziție este necesară pentru a răspunde nevoii de predictibilitate economică, iar deținătorii fermelor să aibă timp pentru a-și lichida afacerile. În același timp, angajații acestor ferme trebuie să aibă timp pentru găsirea altor locuri de muncă – pe cont propriu sau cu ajutorul proprietarilor fermelor. 24 de luni constituie o perioadă suficientă de tranziție, luând în considerare dimensiunile reduse ale acestui sector în România: două ferme de nurci americane care au rămas să își desfășoare activitatea în țara noastră și mai puțin de 10 ferme de șinșile.
Această perioadă de 24 de luni include două cicluri complete de producție, împreună cu câteva luni de zile pentru parcurgerea tuturor etapelor juridice și practice care presupun desființarea respectivelor ferme.
De asemenea, în cei 2 ani de zile prevăzuți, angajații din aceste ferme vor putea să facă tranziția către alte locuri de muncă, inclusiv (la nevoie) urmând cursuri de recalificare profesională”, se arată în motivarea amendamentului care amână cu doi ani interzicerea de ferme de animale de blană în România.