Fermele de creştere a leilor pentru trofee de vânătoare contribuie la extincţia speciei din Africa

Un studiu recent al Duke University din SUA aduce la lumină o realitate crudă: populaţia leilor din Africa a scăzut de la 100.000 la 35.000 de animale în ultimii 50 de ani. Impresionanta imagine a Regelui Animalelor în sălbăticie ar putea deveni nu peste mult timp istorie. La distrugerea distrugerea progresivă a habitatului se adăugă cererea din ce în ce mai mare pentru trofee de vânătoare şi pentru părţi din corpul animalelor braconate, care accelerează procesul de dispariţie a celei mai mari feline de pe teritoriul african, transmite organizaţia Vier Pfoten.
Cristina Dinu
29 ian. 2013, 15:16
Fermele de creştere a leilor pentru trofee de vânătoare contribuie la extincţia speciei din Africa

Africa de Sud este o ţară atractivă nu numai pentru turişti care iubesc natura, ci şi pentru vânători. Mii de turişti-vânători din Europa şi SUA călătoresc în Africa de Sud, în fiecare an. Se întorc acasă nu cu fotografii, ci cu blana leului ca suvenir. Cererea pentru trofee creşte constant, de la an la an, arată Vier Pfoten.

„O asemenea cerere nu poate fi satisfăcută doar de populaţia de lei din sălbăticie, astfel că în Africa de Sud se dezvoltă o industrie prosperă.  Circa 5.000 de lei sunt crescuţi în ferme speciale din Africa de Sud, numai pentru a fi vânaţi. Regimul de tortură începe imediat după naşterea puilor de leu. Puii sunt separaţi de mame la trei zile după naştere, sunt hrăniţi artificial şi sunt exploataţi ca atracţie pentru turiştii care vor să-i mângâie şi să se fotografieze cu ei. Când cresc prea mari că să mai poată fi ţinuţi sub control, leii sunt puşi pe lista viitoarelor trofee de vânătoare. Leii sunt în general ţinuţi în ţarcuri foarte mici, iar persoane înstărite din întreaga lume îşi pot alege pe Internet ce animal vor să împuşte”, spune organizaţia internaţională pentru protecţia animalelor.

„Pentru vânătoare, leii sunt mânaţi către zonele cu garduri. Multora dintre ei nu le e frică de oameni pentru că sunt obişnuiţi cu ei, aşa că uneori se aşează chiar cu fruntea în ţeava puştii. Unii sunt tranchilizati şi nu-şi revin complet până la începerea vânătorii; alţii sunt momiţi cu carne. Vânătorii de trofee nici nu trebuie să depună vreun efort că să-i ucidă”, mai spune Thomas Pietsch, expert în animale sălbatice al Vier Pfoten Internaţional.

În funcţie de vârstă, mărime şi de aspectul animalului, trofeul unui leu mascul costă între 10.000 şi 25.000 de euro, în vreme ce o femelă ajunge la 3.000 de euro.

Vier Pfoten deţine filmări şocante care dovedesc cruzimile petrecute în această industrie, cunoscută sub denumirea de „vânătoare la ţarc”. În România, cel mai cunoscut exemplu al acestui tip de vânătoare este vânătoarea de mistreţi de la Balc, organizată anual de către omul de afaceri Ion Ţiriac.

Vier Pfoten luptă de ani de zile, la nivel internaţional, pentru interzicerea creşterii în captivitate a leilor pentru trofee de vânătoare. Din 2008, organizaţia administrează o rezervaţie pentru feline mari de 1.200 de hectare în Betlehem, Africa de Sud, numită LIONSROCK. În prezent, în rezervaţie trăiesc peste 80 de lei, toţi salvaţi din ferme de vânătoare, grădini zoologice sau captivitate privată. 34 de lei şi un tigru provin din grădinile zoo din România, unde trăiau în condiţii mizere. Aceste animale pot duce acum o viaţă în siguranţă, într-un mediu adecvat speciei lor, departe de abuzuri.

Kenya, Botswana şi Zambia au tras deja învăţăminte după scăderea dramatică a populaţiei de lei şi au interzis vânătoarea pentru trofee pe teritoriul lor. Organizaţia Vier Pfoten cere sprijinul opiniei publice pentru a determina guvernul sud-african să urmeze acest exemplu. „Vânătoarea la ţarc este fatală – şi nu doar din punctul de vedere al bunăstării animalelor. Ea atrage după sine dezvoltarea masivă a turismului de vânătoare şi creste cererea pentru leii care trăiesc în sălbăticie. Totodată, are un impact negativ asupra conservării speciei în natură: leii crescuţi în captivitate nu mai pot fi eliberaţi în sălbăticie„, mai atrage atenţia expertul Thomas Pietsch.

DailyBusiness
Dani Oțil dă lovitura cu o nouă afacere, în 2025. Cât costă un abonament la studioul său de yoga și pilates
Spynews
Ajutor de 800 lei pentru o categorie de pensionari din România! Ce venit maxim trebuie să ai
Bzi.ro
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele interimar al României
Fanatik.ro
Țara europeană invadată de șerpi uriași. Ce mănâncă reptilele și unde se ascund
Capital.ro
Călin Georgescu, în culmea fericirii. Anunț fabulos despre decizia CCR: NU e definitiv
Playtech.ro
Cine este Delia Dinu, femeia de lângă Iohannis? A plâns la ceremonie şi a făcut un gest uimitor. FOTO
DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Adevarul
Elevi de liceu, isterie în grup pe ritmuri de manele. Specialist: „Să asculți așa ceva la Balul Bobocilor e ca și cum ai merge în «treling» la Operă. E păcat”
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
Ce semn divin i s-a arătat soțului Ancăi Molnar: “Am lăsat paharul în mașină vreo două ore…” | FOTO
Spynews
Cum arată Viorel Stegaru, după cinci ani de la prima apariție la televizor! Alături de cine a fost filmat | FOTO
Evz.ro
Se construiește la foc automat. Apar noi stații de metrou
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
kanald.ro
PAOK-FCSB: Cine transmite meciul din play-off-ul Europa League și la ce oră începe
Cancan.ro
Amendă de 30.000 de lei pentru toți românii care încalcă această lege. Poliția e nemiloasă
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Traian Băsescu, demolat în direct la TV. Moment istoric în televiziunea din România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Vicecampioana olimpică și-a arătat tatuajele și piercing-ul dintr-o zonă delicată
stirilekanald.ro
"Unde nimerea, acolo îi băga cuțitul" O tânără mamă din București a fost măcelărită de propriul soț. Femeia a cerut ca bărbatul să fie monitorizat, dar a fost ignorată
substantial.ro
Probe video esențiale ale revoltei de la Capitoliu au dispărut
MediaFlux
AVOCATUL POPORULUI a anunțat! Decizie privind CCR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine îi ia locul lui Carmen Iohannis la Cotroceni? Cum arată partenera misterioasă a noului președinte al României