Fermele din România unde culegătorii câştigă mai bine decât în Spania: „Am lucrat şi în străinătate, câştigam 35 de euro pe zi, aici 100 de euro pe zi”

Contrar opiniei populare conform căreia agricultura în România nu este profitabilă, exemple din Valea Prutului, județul Vaslui, demonstrează contrariul. Într-o livadă de cireși din această regiune, culegătorii de fructe reușesc să câștige câte o sută de euro pe zi. Remunerația este pe măsura muncii depuse, fiecare găleată de cireșe culeasă fiind plătită cu 10 lei.
Filip Stan
12 iun. 2024, 18:00
Fermele din România unde culegătorii câştigă mai bine decât în Spania:

O găleată are capacitatea de 7 kilograme de fructe, iar un culegător harnic poate culege între 45 și 50 de găleți pe zi, fără prea mult efort. Nicu, unul dintre culegătorii care lucrează în această livadă, a relatat că el și soția sa reușesc să câștige împreună 1.000 de lei pe zi, fiind foarte mulțumiți de această sumă.

„Culeg cu soția mea împreună câte 90-100 de găleți pe zi. Duc acasă până în 1.000 de lei zilnic. Și în România se câștigă foarte bine. În străinătate am lucrat 12 ani, dar era mai greu ca aici. Câștigam 35 de euro pe zi, aici 100 de euro pe zi. Așa era munca plătită în Grecia când lucram acolo. Le spun tuturor care lucrează afară să se întoarcă în România că e mai bine de 1.000 de ori. Acolo ești sclav. Aici ești respectat. Am 40 de ani și de 7 ani nu mai plec la muncă în afară”, a declarat Nicu, potrivit Vremeanoua.

Un alt tânăr, recent întors acasă, confirmă această tendință, afirmând că nu mai dorește să plece în străinătate pentru muncă: „Aici câștigăm la fel, ce rost are?”.

Acesta culege aproximativ 40 de găleți pe zi, în timp ce soția sa reușește să culeagă între 20 și 30 de găleți. Mulțumit de câștigurile obținute, tânărul preferă să rămână în România, unde simte că este acasă și unde se bucură de condiții de muncă mai bune.

Patronul livezii, deținătorul a 30 de hectare de cireși în comuna Stănilești, este mulțumit atât de recoltă, cât și de oamenii care muncesc la el.

Citeşte şi: Cum se obţine finanţarea pentru panouri fotovoltaice. AFM anunţă condiţiile şi ce sume se pot obţine

„De oamenii din livadă sunt foarte mulțumit. Culeg cu spor și își dau interesul. Am cam 90-100 de oameni pe zi, mulți din Vetrișoaia”, a declarat acesta.

Cireșele mari, cunoscute local sub denumirea de hultoane, sunt vândute cu 8 lei/kg direct din fermă, dar comercianții le revând la prețuri semnificativ mai mari în piețe, ajungând la 15-20 de lei/kg.

„De la noi din fermă cireșele se vând cu 8 lei/kg, dar nu prea avem clienți. Nu mai merg cireșele la piață ca în trecut. Vin și cumpără câte 300 de kilograme pe zi. Când îi întrebi de ce așa puțin, spun că nu mai este forță de cumpărare la români. Noi le mai dăm la industrie sau în rețelele de hipermarketuri”, a explicat fermierul.

Această poveste ilustrează că agricultura românească poate oferi oportunități financiare substanțiale, mai ales în contextul în care muncitorii aleg să rămână acasă, unde se simt respectați și bine remunerați pentru munca lor.

Citeşte şi: „Picnic” la înălțime. Doi români s-au filmat în timp ce mâncau cârnați și roșii în avion. Internauții s-au arătat dezgustați de gustarea aeriană: „Ăștia sunt patrioții AUR și Șoșoacă”

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Despăgubiri pentru România și Bulgaria, după refuzul Schengen
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Interzis și ilegal în România. Guvernul a dat ordin joi, 18 iulie: Instituim noua infracțiune
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Lavrov Saluta Nominalizarea lui J.D. Vance ca Potențial Vicepreședinte al SUA
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'