Fermele din România unde culegătorii câştigă mai bine decât în Spania: „Am lucrat şi în străinătate, câştigam 35 de euro pe zi, aici 100 de euro pe zi”

Contrar opiniei populare conform căreia agricultura în România nu este profitabilă, exemple din Valea Prutului, județul Vaslui, demonstrează contrariul. Într-o livadă de cireși din această regiune, culegătorii de fructe reușesc să câștige câte o sută de euro pe zi. Remunerația este pe măsura muncii depuse, fiecare găleată de cireșe culeasă fiind plătită cu 10 lei.
Filip Stan
12 iun. 2024, 18:00
Fermele din România unde culegătorii câştigă mai bine decât în Spania:

O găleată are capacitatea de 7 kilograme de fructe, iar un culegător harnic poate culege între 45 și 50 de găleți pe zi, fără prea mult efort. Nicu, unul dintre culegătorii care lucrează în această livadă, a relatat că el și soția sa reușesc să câștige împreună 1.000 de lei pe zi, fiind foarte mulțumiți de această sumă.

„Culeg cu soția mea împreună câte 90-100 de găleți pe zi. Duc acasă până în 1.000 de lei zilnic. Și în România se câștigă foarte bine. În străinătate am lucrat 12 ani, dar era mai greu ca aici. Câștigam 35 de euro pe zi, aici 100 de euro pe zi. Așa era munca plătită în Grecia când lucram acolo. Le spun tuturor care lucrează afară să se întoarcă în România că e mai bine de 1.000 de ori. Acolo ești sclav. Aici ești respectat. Am 40 de ani și de 7 ani nu mai plec la muncă în afară”, a declarat Nicu, potrivit Vremeanoua.

Un alt tânăr, recent întors acasă, confirmă această tendință, afirmând că nu mai dorește să plece în străinătate pentru muncă: „Aici câștigăm la fel, ce rost are?”.

Acesta culege aproximativ 40 de găleți pe zi, în timp ce soția sa reușește să culeagă între 20 și 30 de găleți. Mulțumit de câștigurile obținute, tânărul preferă să rămână în România, unde simte că este acasă și unde se bucură de condiții de muncă mai bune.

Patronul livezii, deținătorul a 30 de hectare de cireși în comuna Stănilești, este mulțumit atât de recoltă, cât și de oamenii care muncesc la el.

Citeşte şi: Cum se obţine finanţarea pentru panouri fotovoltaice. AFM anunţă condiţiile şi ce sume se pot obţine

„De oamenii din livadă sunt foarte mulțumit. Culeg cu spor și își dau interesul. Am cam 90-100 de oameni pe zi, mulți din Vetrișoaia”, a declarat acesta.

Cireșele mari, cunoscute local sub denumirea de hultoane, sunt vândute cu 8 lei/kg direct din fermă, dar comercianții le revând la prețuri semnificativ mai mari în piețe, ajungând la 15-20 de lei/kg.

„De la noi din fermă cireșele se vând cu 8 lei/kg, dar nu prea avem clienți. Nu mai merg cireșele la piață ca în trecut. Vin și cumpără câte 300 de kilograme pe zi. Când îi întrebi de ce așa puțin, spun că nu mai este forță de cumpărare la români. Noi le mai dăm la industrie sau în rețelele de hipermarketuri”, a explicat fermierul.

Această poveste ilustrează că agricultura românească poate oferi oportunități financiare substanțiale, mai ales în contextul în care muncitorii aleg să rămână acasă, unde se simt respectați și bine remunerați pentru munca lor.

Citeşte şi: „Picnic” la înălțime. Doi români s-au filmat în timp ce mâncau cârnați și roșii în avion. Internauții s-au arătat dezgustați de gustarea aeriană: „Ăștia sunt patrioții AUR și Șoșoacă”

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Obiceiurile ciudate ale lui Ceaușescu, de Paște. Unde ieșea seara cu soția
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut unul dintre cei mai mari actori. A fost o legendă de neegalat. Românii nu-l vor uita vreodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație