Preşedintele Ligii, Laurenţiu Baciu, a declarat că asociaţia vrea subvenţii de 220 de euro la hectar.
Autorităţile propun ca subvenţiile să fie de 170 de euro la hectar.
„Săptămâna viitoare vor intra în Guvern două hotărâri, una care reglementează sprijinul pe suprafață care va fi acordat fermierilor pentru campania 2012-2013, iar cealaltă va reglementa sprijinul potrivit unui ajutor de stat pe cap de animal la ovine și bovine”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, după întâlnirea cu fermierii.
El a spus că în urma obținerii sumei suplimentare de 100 de milioane de euro la rectificarea bugetară, sprijinul acordat fermierilor pentru anul viitor atinge valoarea maximă admisă de către Comunitatea Europeană.
Ministrul a spus că dacă anul trecut sprijinul pe suprafață a fost în valoare de 132 de euro la hectar, contribuția națională fiind de doar 12 euro la hectar, anul acesta contribuția statului crește şi subvenția la hectar va ajunge la 170 de euro.
La bovine sprijinul crește față de anul trecut cu 20%, de la 416 lei la 500 de lei pe cap de animal.
Cu toate acestea, reprezentanții fermierilor s-au declarat nemulțumiți de sumele promise, cerând subvenții mai mari și amenințând, în caz contrar, cu ieșitul în stradă.
„Am venit cu 1001 de propuneri pentru a îmbunătăți situația, dar ne-au zis la orice propunere de-a noastră că nu se poate. Și atunci, eu personal l-am rugat pe domnul ministru să-și ia echipa și să lase locul altcuiva care poate”, a spus Laurențiu Baciu, președintele Ligii Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) în urma întâlnirii cu ministrul Agriculturii.
El a afirmat că asociația a cerut sprijin de 220 de euro pe hectar și i s-au promis doar 170 de euro.
O altă propunere a fost ca „măcar” suma pe care o primesc agricultorii să nu fie impozitată, dar și aceasta a fost respinsă.
„Ni s-a spus că nu se poate, că puteți să ieșiți în stradă și să răcniți cât vreți voi, noi altceva nu putem. După ședința de guvern de săptămâna viitoare ne vom întâlni, dar 90% dintre cei care am fost în sală am hotărâ că vom începe o acțiune de protest, prima dată cu pichetarea ministerului, după care va urma să aducem câte 5-600 de oameni din fiecare județ și vom protesta în fața ministerului, și în București, până când o să ni se rezolve problemele”, a adăugat Baciu.
Reprezentanții crescătorilor de ovine au spus, la rândul lor, că sunt nemulțumiți de cei 40 de lei pe cap de animal oferiți de minister, după ce ei au cerut un sprijin de 50 de lei pe animal.
„La bovine ni s-au promis 500 de lei pe cap de animal, iar noi am spus că măcar suma alocată în 2009, de 570 de lei, ar fi fost o sumă care să ni se permită să ieșim în fața crescătorilor de vaci și să îi liniștim”, a declarat Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine.
Constantin a spus că sprijinul pe suprafață se va acorda începând cu 1 decembrie, dar printr-o solicitare făcută Comisiei Europene, din 16 octombrie se pot acorda în avans 50% din banii europeni.
Sprijinul pe cap de animal urmează să fie plătit de anul viitor.