La alegerile parlamentare din Olanda, din acest an, mișcarea patriotică a fermierilor, constituită în partidul BBB (n.r. – în olandeză Mișcarea Fermier-Cetățean), a reușit să se impună. Acest model a inspirat și întreprinzătorii români, revoltați după ce Guvernul României a anunțat noi facilități pentru regimul Volodimir Zelenski.
Ștefan Muscă, unul dintre liderii fermierilor din România, care a organizat cele mai importante proteste organizate de-a lungul timpului, a reacționat virulent, în cadrul unui interviu oferit pentru RomâniaTV.net.
„De la început a zis că este vorba doar despre tranzit, dar România a importat marfă din Ucraina. Deci va vinde în Țara Românească.
Este strigător la cer ceea ce fac acești politicieni! Ne-au distrus definitiv! Nu mai avem nicio scăpare, orice s-ar întâmpla. Ar trebui să-i lase pe calea ferată, nu cu tiruri. Șoferii de pe TIR au început să amenințe că ‘dacă mă mai trimiți acolo să stau cinci zile la descărcat, plec!’.
Dacă nici acum nu găsim o cale de a convinge acest guvern iresponsabil, să le dăm o mână de ajutor micilor fermieri, își declară falimentul! În 2020 a fost marea secetă, în 2021 am mai luat o gură de oxigen, în 2022 a apărut din nou seceta au venit apoi cerealele din Ucraina. Dar cea mai mare lovitură a fost dată în 2023, pentru că noi în 2023 avut niște costuri extrem de mari, iar prețul cerealelor a fost la jumătate. Dacă anul trecut vindeam grâul cu 1,6 lei, anul acesta l-am dat cu 75 de bani.
Nu avem vreo șansă de a ne mai reveni. Doar dacă se găsește o cale de a ne da niște credite pe termen lung, pe 15 ani – guvernul să garanteze ROBOR-ul și cu dobândă mică. M-am săturat de aritmetica pe care a făcut-o Petre Daea, cel mai iresponsabil ministru pe care l-am văzut în viața mea! Cum să-mi spui că-mi dai 1.000 de lei pe hectar, pe urmă să ajungi la plecare, la 325 de lei, iar la recalculare, la 160 de lei pe hectar?!”, a declarat Ștefan Muscă.
Fermierii români sunt „bântuiți” de gândul că și-ar putea pierde afacerile în detrimentul corporațiilor străine, pe fondul pasivității Guvernului de la București.
„A sosit momentul! Trebuie să ne spunem punctul de vedere! Acești oameni (n.r. – guvernanții) nici nu ne mai cheamă la dialog. Așteaptă să vindem fermele, să le dăm pe bani de nimic. Investitorii străini nu mai cumpără câte un hectar, vin să-ți preia toată ferma, contractele de arendă, proprietatea pe care o mai ai. Ne distrug, suntem într-o situație sub orice critică!
Polonezii, nemții, au luat atitudine, în sprijinul fermierilor. În Franța, 40% din prețul de la raft îl ia producătorul, 38% îl ia procesatorul și 22% îl ia comerciantul. Asta trebuie să facă și România! Noi luăm noi 20%! Cel mai mult ia comerciantul. Nici procesatorul nu ia foarte mult. Vindem laptele cu 1,3 lei/litru, îl vând cu 8-10 lei. În ce țară trăim? În Mauritania?
Între timp, mutinaționalele sunt pe profit zero.
Cum să-l lași pe ăla din Ucraina să meargă cu 40 de tone de grâu pe TIR și pe mine, Muscă, cu 26 de tone, să dau jos 1.000 de kilograme?!”, a mai comentat fermierul.
Fermierii se pregătesc să iasă din nou în stradă și să se organizeze în cadrul unui proiect politic.
„Luăm în calcul organizarea unui nou protest și luăm în calcul și susținerea unui partid cu oameni de bună credință, cărora să le pese de țara asta, de producătorul de hrană din țara asta.
Noi nu vom renunța la carne, orice ar fi! Suntem un popor creștin ortodox, nu voi mânca niciodată lăcuste, făină de greieri, carnea artificială a lui Bill Gates!”, a concluzionat Ștefan Muscă.
Iată declarațiile de la MT, care au inflamat din nou fermierii din România:
„Am căzut de acord că trebuie accelerate exporturile de cereale ucrainiene în contextul atacurilor pe care dumneavoastră le ştiţi din ultimele săptămâni asupra porturilor ucrainiene de la Reni şi Ismail. În cadrul acestor întâlniri, am subliniat importanţa rutelor de transport româneşti terestre, pe cale ferată, dar şi navale pentru menţinerea unui flux continuu pentru exporturile şi importurile din Ucraina.
Din perspectiva transportului pe Dunăre, Canalul Sulina este singura cale navigabilă viabilă pentru aceste transporturi şi de aceea este important să optimizăm capacitatea acestei rute.
A fost o întâlnire extrem de bună, fructuoasă, care ne va duce prin măsurile pe care le vom lua la creşterea capacităţii de tranzit a cerealelor care provin din Ucraina, prin România, astfel încât de la peste două milioane de tone, cât avem acum lunar, să ajungem la ţinta pe care ne-am propus-o în perioada următoare şi anume de aproape patru milioane de tone”, a detaliat ministrul Sorin Grindeanu.
_
Andi Miron