Fermierii lansează un avertisment dur. Agricultorii spun că încă de la începutul anului vremea le-a dat bătăi de cap și din această cauză prețul trufandalelor vor fi mult mai mari.
Fermierii spun că primele roșii românești ar putea ajunge în piețe abia în luna mai și vor fi mai scumpe cu cel puțin 30% decât cele din import.
„Toată noaptea, din oră-n oră, venim băgăm pe foc cărbuni, lemne, ce pot sa țin o temperatură constantă la 20 de grade. Încălzirea a ajuns… până acum undeva la 4.000 de lei, „, a declarat Sorin Vancea, fermier, potrivit observatornews.ro.
Pentru a-și proteja legumele de frig o familie de fermieri care deține cinci solarii a cheltuit până în prezent suma de 30.000 de lei.
„Dacă nu le ajuți… cu frigul asta cădeau. Mureau”, a declarat Constantin Georgescu.
Mai mult, fermierii spun că plantele au fost afectate de frig, iar pe lângă roșii aceștia anunță pierderi și la ardei grași sau kapia. Legumele ar putea costa de trei ori mai mult decât anul trecut.
Prețurile la alimente au atins cote alarmante. În unele țări prețul cepei a explodat, iar oamenii se feresc să mai cumpere alimentul care era nelipsit din casele lor până în prezent.
Această creștere alarmantă i-a determinat pe reprezentanții mai multor state să ia mai multe măsuri pentru a asigura necesarul populației.
Prețurile exagerate la ceapă au determinat scumpiri în lanț și la alte alimente de bază, iar acest lucru îi îngrijorează pe reprezentanții ONU, dar și pe cei ai Băncii Mondiale care se tem că există un risc major de malnutriție la nivel mondial.
Lalaine Basa este din Filipine și până în prezent, obişnuia să cumpere un kilogram de ceapă pentru a face pacheţele de primăvară la firma sa de catering din nordul Manilei, însă din cauza exploziei prețurilor aceasta a schimbat reţeta pentru a utiliza jumătate din cantitatea obişnuită, transmite Bloomberg.
Această explozie a prețului cepei alimentează printre altele inflaţia şi totodată, a determinat unele ţări să ia măsuri pentru a-şi asigura necesarul. Marocul şi Turcia au oprit deja unele exporturi, la fel ca şi Kazahstanul, iar autorităţile din Filipine au ordonat investigaţii cu privire la posibile carteluri.
Însă restricțiile nu s-au oprit doar la ceapă, iar pe listă au fost incluse morcovii, tomatele, cartofii şi merele, afectând cantităţile disponibile la nivel mondial, au avertizat recent ONU şi Banca Mondială.
În Marea Britanie, autoritățile au impus deja o raționalizare a achizițiilor la anumite fructe şi legume care au înregistrat recolte mici din sudul Spaniei şi nordul Africii.
„Doar o cantitate suficientă de calorii nu este de ajuns. O dietă de calitate este o legătură vitală între securitatea alimentară şi nutriţie. O dietă de calitate slabă poate duce la diferite forme de malnutriţie”, a spus Cindy Holleman, economist şef la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
Această explozie a preţurilor este efectul secundar al inundaţiilor catastrofale din Pakistan, al frigului care a afectat stocurile în Asia Centrală şi al războiului din Ucraina, la care se adaugă seceta severă și creşterea preţurilor la seminţe şi îngrăşăminte cu care se confruntă fermierii din Africa de Nord.
Citește și Dr. Florin Ioan Bălănică, sfaturi pentru un regim alimentar de primăvară: „Nicio masă fără legume”