Fermierii lansează un avertisment dur! Marii producători de carne de porc din țara noastră susțin doar 15% din carnea de porc care se vinde pe piața din țara noastră provine din fermele autohtone.
Aceștia atrag atenția că în situația unui blocaj al transportatorilor, unei calamități sau oricărui alt necaz abătut asupra țării, carnea din România va ajunge pentru o perioadă scurtă.
„Situația care se găsește, astăzi, va duce la multe necazuri, la probleme în aprovizionarea cu carne. Știm că nu există carne destulă în România la ora actuală, eu am spus asta de ani de zile, că aici vom ajunge.
De exemplu, la nivelul anilor 2021 și 2022, pe ferma de porci s-au înregistrat pierderi, datorită prețului foarte mic cu care venea marfa de afară.
În operațional calculând cost de producție cu prețul de piață făceam o pierdere cam cu 2 lei pe kilogramul de porc, ceea ce însemna 220 de lei per porc”, a declarat un producător de carne de porc din România, scrie adevărul.ro.
Pe lângă faptul că acoperă doar 20% din cererea de carne de porc, din cauza pestei porcine, România nu se poate lăuda nici cu cea mai bună carne.
Președintele Romalimenta, Sorin Minea, a dezvăluit ce țară are cea mai bună carne de porc. Întrebat dacă porcul românesc este cel mai bun, acesta a răspuns: „Carnea de porc din Spania este pe primul loc în Europa, este cea mai bună carne la ora actuală, mai ales carnea de porc adult”, potrivit m.dcnews.ro.
Cu privire la situația din România, președintele Romalimenta a subliniat că avem un deficit cronic, „acoperim 20% din cerere”.
„Marea majoritate a celor care vorbesc despre porcul românesc nu sunt fermierii, sunt așa-zișii crescători particulari, care cresc porcul bio, nu știu cum, dar e natural. Când spui că ceva e mai bun, încerci să-l faci mai scump.
Vorbim despre un porc crescut în aceleași situații, cu aceeași alimentație, iar alimentația în fermele industriale este dictată de legislația europeană, și, teoretic, are același gust. Contează și rasa porcului, dar și vârsta. Un porc bătrân este mai gustos decât un porc tânăr, are altă calitate a fibrei. Sunt anumite rase mai bune pentru grăsime, mai bune pentru carne.
Ca să potolim chestia cu rasele românești, există o singură rasă care cred că la muzeu o mai găsim, Stocli. În rest sunt rase ca-n toată lumea. Unii sunt făcuți să crească repede, să dea carne multă, care nu e așa bună, alții sunt făcuți să crească mai lent și să dea o carne bună”, spune Sorin Minea, potrivit sursei citate.
Acesta mai precizează că un porc de carne crescut în curte se sacrifică cam pe la 8 luni – 1 an, fiind altă fibră și calitate – mai bune, în timp ce unul crescut industrial este sacrificat la cinci luni peste tot.