Fermierii olandezi continuă protestele. Oamenii sunt nemultumiti de aplicarea unei directive europene care prevede reducerea drastică a poluării, ceea ce va duce la disparitia a peste 50 de mii de ferme.
De mai bine de două săptămâni, fermierii din Ţările de Jos protestează faţă de aplicarea directivei europene care le pun în pericol fermele. Vineri dimineaţă, un aeroport din nord-estul ţării a fost blocat de tractoarele protestatarilor.
Reamintim că, joi, Guvernul a invitat joi la negocieri asociaţiile de fermieri, însă acestea au refuzat să ia parte la discuţii. Invitaţia autorităţilor a venit după ce, în cursul nopţii de miercuri, între poliţie şi protestatari au avut loc noi ciocniri.
La Blijswijk, în apropiere de Haga, poliţiştii au înlăturat o blocadă asupra câtorva depozite de supermarketuri şi au arestat 19 demonstranţi.
Aproximativ 200 de fermieri au protestat cu tractoare în afara clădirilor administraţiei locale din Arnheim, în est. În alte locuri din ţară, fermierii au incendiat baloţi de paie în apropierea autostrăzilor.
Oamenii protestează faţă de planurilor autorităţilor de a reduce emisiile de azot cu 50% până în 2030. Aceasta ar putea însemna sfârşitul pentru 30% din fermele zootehnice, conform estimărilor anunţate chiar de Guvern, potrivit Agerpres.
Premierul Mark Rutte îl numise pe fostul ministru Johan Remkes ca negociator în conflict. Remkes a fost respins însă de fermieri, care îl acuză pentru politica de reducere a emisiilor de azot. Ei cer modificări fundamentale ale planurilor guvernamentale.