Târgurile din jurul Capitalei, de la Bolintin- Vale, Călugăreni și Dobreni, sunt pline cu cereale.
”Dacă vreți la sac. Are 32 de kilograme. Nu se vinde! Că vine și de-afară! Degeaba am dat…Am dat 500 la motorina s-a scumpit și ea… tremuratul nostru…Nimic! Nu se vinde! Iar îl duci, iar îl descarci… Ucrainenii ăștia au zăpăcit toate prețurile astea! Nu știu ce să mai zic… dar e praf! Cred că rămânem… Lumea nu mai crește animale, nu mai crește porci, nu mai creșțte păsări…”, spune un fermier.
La câțiva metri departare, alt țăran nemulțumit.
”70 de lei un sac de trei duble! Adică e vorba de 45 de kilograme. Un leu 60! Porumbul acum pe piață e la bursă… e 1 leu 45- un leu 50. Vrei să-ți dau un exemplu? Mi-a rămas niște grâu de la arendă. 40 de tone de grâu! Zic: „băi, ce facem cu el? Și am prins alea trei zile… Căzuse piața grâului undeva la 1 leu 45. Și în alea 3 zile s-a dus la 1 leu 75. Și când a zis rusul… l-a sunat turcul pe rus…”, spune alt fermier.
Citește și: Veşti bune pentru fermierii români. Câţi bani le intră în conturi de la stat
Prețul oferit de „traderii” de la Constanța e de-a dreptul ridicol.
”Pe Giurgiu” astăzi! Au fost și prețuri mai mari, dar au scăzut mult în ultima perioadă. Nu putem zice că doar-doar din cauza ucrainenilor, deși ei sunt cei mai mari vinovați în toată povestea asta! Rusul! Eu știu?! Poate și turcul! La un moment dat se va scumpi, cu siguranță! Probabil că prin februarie-martie va fi un maxim de preț care se mai poate oferi pentru recolta anului 2022. Portul are capacități de 2 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase… care sunt pline la ora asta! ”, a spus alt fermier.
Fermierii români cer cu disperare o soluție din partea guvernanților.
”Este strigător la cer ce se-ntâmplă pentru faptul că noi, de la 3.600, cât se investea într-un hectar de teren până la recoltare, am băgat 7.200 iar la aceste prețuri suntem deja falimentari! Deci nu se poate! Trebuie să oprim de urgență intrarea cerealelor din Ucraina! Toate fermele din zona de sud sunt blocate, cu toate depozitele pline de cereale! Noi acum nu-i ajutăm pe cei din Ucraina! Ajutăm americanii, pentru că sunt firme americane care dețin 28 la sută din 40 de milioane de hectare din Ucraina! Deci toate cerealele care trec prin portul Constanța și merg la vânzare sunt cerealele americanilor! Ne-au transformat în sclavi!”, a mai spus fermierul.