Fermierii avertizează! „În perioada imediat următoare, România nu se va confrunta cu o criză alimentară. Suntem după un an de excepţie în ceea ce priveşte nivelul recoltelor şi astfel am generat suficientă materie primă pentru a acoperi necesarul intern de consum.
Însă România trebuie să-şi pregătească cu mare atenţie paşii următori ţinând cont că este anticipată o criză alimentară care va afecta populaţia foarte săracă la nivel global.
Sorin Ovidiu Vîntu anunţă APOCALIPSA! „Sfătuieşte-ţi părinţii să-şi facă rezerve de alimente! Conserve de carne, fasole, cartofi, ulei, zahăr, făină albă! Să aveţi lanternă şi baterii!”
Clubul Fermierilor: „Lucrurile se rostogolesc, vor fi efecte de migraţie în masă, semnalul de alarmă e tras la nivel global”
Indicele FAO privind preţul alimentelor (FAO Food Price Index) a fost în octombrie 2021 cu peste 31% mai mare faţă de aceeaşi lună a anului precedent.
Suplimentar, anul acesta s-a accentuat deficitul pieţei globale de cereale (în particular grâu), tendinţă care va continua să fie influenţată de factorii de mediu şi climă.
Lucrurile se vor rostogoli şi vor genera efecte de migraţie în masă, astfel că semnalul de alarmă este tras la nivel global deja.
Sperăm că România îşi va evalua foarte atent opţiunile şi va genera elementele de apărare în contextul crizei alimentare care va veni cu siguranţă, întrebarea este când şi nu dacă.
Ne referim aici cu precădere la zonele sărace din Asia, unde ponderea celor ce nu-şi asigură traiul zilnic este de 60% din 15% populaţia la nivel global care nu-şi poate asigura necesarul zilnic de trai”, a declarat Florian Ciolacu, directorul executiv al Clubului Fermierilor Români, potrivit agerpres.ro.
Din analizele efectuate de Clubul Fermierilor Români până la 1 noiembrie 2021, preţurile îngrăşămintelor au crescut cu 115 – 125% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cele ale produselor pentru protecţia culturilor între 15-18%, iar seminţele s-au scumpit cu 3 – 5% faţă de perioada similară din 2020.
Au crescut masiv prețurile în SUA: americanii au plătit cele mai scumpe produse din ultimii 31 de ani
Preţurile de consum din SUA au înregistrat în octombrie cea mai mare creştere din ultimii 31 de ani, americanii plătind mai mult pentru benzină şi alimente, evoluţie care sugerează că inflaţia ar putea rămâne incomod de ridicată şi în 2022, pe fondul blocajelor din lanţurile globale de aprovizionare, transmite Reuters.
Presiunile inflaţioniste se produc şi pe piaţa muncii, unde o lipsă acută de lucrători duce la creşterea salariilor. Numărul de americani care depun cereri de ajutor de şomaj a scăzut săptămâna trecută la un nivel minim al ultimilor 20 de luni, au arătat alte date publicate miercuri.
Casa Albă şi Rezerva Federală, care consideră inflaţia ridicată ca fiind tranzitorie, au susţinut că preţurile vor scădea odată ce blocajele din lanţurile de aprovizionare vor începe să se reducă.
”Există tot mai multe dovezi că presiunile inflaţioniste se extind, subliniind că inflaţia va rămâne ridicată mult mai mult decât se aşteaptă oficialii Fed”, a declarat Andrew Hunter, economist senior la Capital Economics.
Indicele preţurilor de consum a crescut cu 0,9% luna trecută, după ce a urcat cu 0,4% în septembrie, a anunţat miercuri Departamentul Muncii. Cel mai mare avans al preţurilor din ultimele patru luni a impulsionat creşterea anuală a IPC la 6,2%. Aceasta este cea mai mare creştere a preţurilor de la an la an din noiembrie 1990 , care vine după o creştere de 5,4% în septembrie.
Creşterea generală a preţurilor luna trecută a fost condusă de preţurile benzinei, care au crescut cu 6,1% după ce au urcat cu 1,2% în septembrie.
Preţurile alimentelor au crescut cu 0,9%, carnea, ouăle, peştele, legumele, cerealele şi produsele de panificaţie devenind mai scumpe. Dar preţurile băuturilor alcoolice au scăzut. Chiriile au avansat cu 0,4%, iar preţurile au crescut atât pentru autovehiculele noi, cât şi pentru cele second-hand.