Fermierul român care s-a întors după şapte ani petrecuţi în Germania şi a investit în România. Cât câştigă acum din ferma făcută cu bani europeni

După șapte ani petrecuți în Germania, Hans Baier, originar din apropierea Sighișoarei, s-a întors acasă, în România, pentru a-și îndeplini visul de a construi o fermă de capre. Împreună cu soția sa, Nicoleta, și copiii lor, au investit timp și resurse pentru a dezvolta o afacere care nu doar că oferă produse de calitate, dar promovează și un model de agricultură sustenabilă și modernă.
Mircea Filipescu
01 dec. 2024, 13:04
Fermierul român care s-a întors după şapte ani petrecuţi în Germania şi a investit în România. Cât câştigă acum din ferma făcută cu bani europeni

Hans a ajuns în Germania ca peisagist și a fost martor la performanța agriculturii și zootehniei de acolo. După ce a experimentat agricultura de subzistență în România încă din 2011, a decis în 2016 să facă un salt semnificativ și să investească într-o fermă de capre profesională.

„Am început cu agricultură de subzistență, dar în 2016 am realizat că nu are sens să continui așa. Munca era enormă, iar rezultatele nu erau pe măsura eforturilor depuse. Așa că am început să depunem un proiect pe fonduri europene pentru a construi ceva mai mare și mai bine organizat”, povestește Hans Baier.

Cu fonduri europene de peste un milion de euro, visul lor părea să prindă contur rapid. Însă, procesul birocratic românesc a fost o adevărată provocare.

„România nu este Germania. Aici, pentru o semnătură, poate să treacă mult timp și toată munca poate fi blocată de un detaliu mărunt. Noi aveam nevoie de autorizații și avize rapid, dar lucrurile nu erau atât de ușor de obținut”, mărturisește Hans.

După șapte ani de așteptare și perseverență, în 2023, primul caș din ferma lor a fost produs.

„A fost un moment emoționant. Am plâns amândoi când am văzut că, în sfârșit, am reușit să facem un produs”, adaugă el.

Astăzi, ferma Baier, dedicată producerii de brânzeturi din lapte de capră, este una dintre cele mai moderne din țară.

„Avem rotolactoare, o tehnologie pe care nu o găsești ușor în fermele de capre din România. De fapt, suntem singurii care o folosim în acest domeniu”, spune Hans cu mândrie.

Citeşte şi: Traiul decent în România a ajuns să fie extrem de scump. De câţi bani are nevoie lunar o familie

Ferma este echipată cu tehnologie de ultimă oră, iar grija față de bunăstarea animalelor este o prioritate. „Este esențial să le oferim un mediu bun, cu mult aer, lumină și spațiu. Fiecare capră are condiții optime pentru a produce lapte de calitate”, explică el.

Familia Baier nu doar că se concentrează pe îmbunătățirea tehnologiilor, dar este activă și în promovarea produselor lor.

„De câte ori avem ocazia, participăm la târguri și evenimente destinate micilor fermieri. Vrem ca oamenii să înțeleagă că produsele locale, realizate cu multă pasiune, sunt cele care merită încredere”, spune Nicoleta Baier, care se ocupă de producție și marketing.

De asemenea, copiii lor, în vârstă de 16 și 14 ani, îi ajută în activitățile fermei.

În ceea ce privește lecțiile învățate din experiența germană, Hans subliniază importanța bunăstării animalelor și utilizarea tehnologiilor moderne.

„Cred că, în primul rând, trebuie să ai grijă de animale. Fără bunăstare, nu poți obține produse de calitate. Tehnologia ne ajută să facem acest lucru și să producem brânzeturi care sunt apreciate pe piață”, adaugă el.

Citeşte şi: Frații Dedeman, o nouă lovitură în România. Decizia care dă fiori concurenței

Cei doi fermieri sunt dedicați nu doar afacerii lor, ci și ideii de a contribui la dezvoltarea unei Românii sustenabile.

„România mi-a oferit locul unde pot să mă dezvolt și să îmi construiesc viitorul. Aici am găsit oportunități și am reușit să pun în practică ce am învățat în Germania. În plus, pentru copiii mei, este important să fac parte din dezvoltarea acestei țări”, spune Hans.

Povestea lor este un exemplu de perseverență, dar și de adaptare și inovare în condițiile unei economii aflate în transformare.

„România cu bun gust înseamnă mâncare de calitate, meșteșugari autentici și respect pentru tradiții. Noi suntem un exemplu că acest concept poate deveni realitate”, adaugă George Cățean, fermier.

Deși lucrurile nu sunt perfecte, iar sistemul românesc încă mai are multe de învățat de la modelele europene, familia Baier este convinsă că, împreună cu alți fermieri din țară, pot contribui la schimbarea pozitivă a României.

„Nu este totul perfect, dar pentru copiii noștri, suntem datori să facem parte din această schimbare. Aici este viitorul nostru”, concluzionează Hans Baier.

Citeşte şi: Ministrul Burduja anunță că va promova un proiect legislativ prin care toate blocurile să poată avea panouri solare

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
Ești obligat sau nu să oprești la trecerea de pietoni dacă persoana care traversează se află pe sensul opus? Ce spune Codul Rutier, de fapt, inclusiv când există și o linie de tramvai
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit unul dintre cei mai iubiți și respectați actori ai generației de aur
Playtech.ro
Distanța de la care încep să măsoare viteza noile radare pe trepied. Frânarea bruscă nu mai funcționează
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Legăturile secrete ale Vaticanului cu OZN-urile, dezvăluite: Succesorul Papei Francisc este îndemnat să spună „adevărul”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Vremea distruge minivacanța de 1 mai. Temperaturi scăzute și risc de ninsori
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Moartea Papei Francisc, anunțată de un obiect simbolic? Coincidența stranie care i-a cutremurat pe credincioși
Cancan.ro
Câte mașini are Piedone, de fapt. Cel mai vechi autoturism al șefului ANPC este fabricat în 1968
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit interzis! Anunțul făcut de Rusia: Cine a condamnat România pentru asta?
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Avertisment oficial: De ce nu este sigur să consumi ouă de la găinile crescute în gospodărie
MediaFlux
Trump, acord cu Putin! Răsturnare privind războiul din Ucraina
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Reapare un ziar care ne-a lipsit: TROMBONUL PLEONAST – sub sloganul „Suntem redundanți, dar relevanți.”