Fertilizarea corectă a trandafirilor – recomandări

Majoritatea trandafirilor au nevoie de fertilizare regulată în timpul sezonului de creștere pentru a rămâne sănătoși și pentru a continua să înflorească. Cu toate acestea, nu toate tipurile de trandafiri au nevoie de aceleași substanțe nutritive în aceleași cantități și în același timp.
Filip Stan
01 aug. 2024, 15:10
Fertilizarea corectă a trandafirilor - recomandări

Trandafirii nou plantați au nevoi diferite de fertilizare față de trandafirii deja plantați.

Nutrienți de care au nevoie trandafirii sunt:

  • Azotul (N), acesta ajuta la creșterea si dezvoltarea frunzelor;
  • Fosforul (P) este un macronutrient de care trandafirii au nevoie pentru creșterea rădăcinilor. Majoritatea îngrășămintelor pentru trandafiri au mai mult fosfor decât orice alt macronutrient.
  • Potasiul (K), este esențial pentru formarea florilor.

În plus față de macronutrienții menționați mai sus, trandafirii au nevoie și de micronutrienți, inclusiv fier, calciu și magneziu.

Fertilizarea trandafirilor depinde de tipul și vârsta plantei, precum și de modul în care înfloresc. Dacă aveți trandafiri care înfloresc pe tot parcursul sezonului, va trebui să îi fertilizați mai des. În schimb, trandafirii de dulceață au nevoie de mai mulți nutrienți decât cei de tip arbust. Adaptând fertilizarea în funcție de nevoile specifice ale trandafirilor, veți ajuta plantele să crească sănătos.

Cum și când să fertilizezi trandafirii?

Fertilizați trandafirii când încep să apară primele frunze și nu mai sunt riscuri de înghețuri severe de primăvară. După aceea, fertilizați-i în funcție de cât de mult și de des înfloresc, de obicei o dată sau de două ori pe lună. Puteți să fertilizați trandafirii după ce au intrat în repaus dacă nu există riscuri de îngheț. Deși îngrășământul nu va afecta plantele în această perioadă, le poate pregăti pentru primăvara următoare.

Cum știm dacă trandafirii au nevoie de fertilizare?  Trandafirii care nu primesc suficienți nutrienți vor crește mai lent și vor avea o vegetație mai slabă. Frunzele pot fi mici și palide, iar tulpinile pot fi subțiri și fragile. Un alt semn al deficienței de nutrienți este lipsa florilor sau o înflorire slabă. Florile pot fi mici și decolorate. Lipsa azotului poate provoca îngălbenirea frunzelor, începând cu cele mai vechi de la baza plantei. Frunzele pot cădea prematur.

Îngrășământ organic sau fertilizator anorganic pentru trandafiri?

 

Există două tipuri principale de ingrasaminte pentru trandafiri: organice și anorganice. Îngrășămintele organice se descompun natural în sol, eliberând nutrienții mai lent și pe o perioadă mai lungă. Pe de altă parte, îngrășămintele anorganice acționează și se absorb  mai rapid, cu excepția celor cu eliberare controlată, care furnizează nutrienți pe parcursul a câteva luni, în funcție de umiditatea și temperatura solului.

Gunoiul de grajd sau compostul, incorporat în sol la o adâncime de aproximativ 5-7 cm, este un excelent îngrășământ. Asigurați-vă întotdeauna că gunoiul de grajd este fermentat (adică nu proaspăt). În caz contrar, conținutul ridicat de azot din gunoiul proaspăt poate cauza arsuri.

De asemenea, puteți opta și pentru îngrășăminte organice deja preparate, pe bază de microorganisme, îmbogățite cu macro și micronutrienți.

Există îngrășăminte speciale pentru trandafiri, adaptate nevoilor lor mai mari pentru fosfor. Aceste îngrășăminte au un raport NPK echilibrat. Pentru a determina cantitatea corectă de îngrășământ, urmați întotdeauna instrucțiunile de pe etichetă.

Ingrasamintele anorganice sunt mai concentrate decât cele organice, așa că evitați să le aplicați direct pe sol uscat pentru a preveni arsurile. Împrăștiați-le subțire și uniform în jurul plantei și greblați-le ușor în solul umed. Cel mai bun moment pentru aplicarea îngrășământului este înainte de ploaie sau udare.

Păstrați îngrășământul departe de tulpini și de zona de altoire și udați bine plantele după fertilizare. Pentru îngrășămintele cu eliberare controlată, folosiți aproximativ o jumătate de cană pe plantă, cu excepția cazului în care eticheta specifică altfel.

 

  • Pentru trandafirii tineri se recomandă utilizarea unui îngrășământ organic cu eliberare lentă pentru a stimula o creștere sănătoasă a rădăcinilor și a tulpinilor.
  • Pentru trandafirii maturi, puteți utiliza fie un îngrășământ organic, fie un îngrășământ anorganic cu eliberare lentă, în funcție de preferințe.
  • În timpul sezonului de înflorire, un îngrășământ cu concentrație mai mare de fosfor poate fi benefic pentru a stimula producția de flori.
  • Toamna este indicat să aplicați un îngrășământ cu concentrație mai mare de potasiu pentru a ajuta planta să se pregătească pentru iarnă.

Sursa Gary Matuschka from Getty Images

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste un gram de aur. Creșterea e spectaculoasă, prețul metalului prețios a atins un nou record
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Voucherele de vacanță. Reglementări pentru 2025
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Veniturile bugetare ale Rusiei ating maxim istoric, în pofida sancțiunilor americane
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București