Trandafirii nou plantați au nevoi diferite de fertilizare față de trandafirii deja plantați.
Nutrienți de care au nevoie trandafirii sunt:
În plus față de macronutrienții menționați mai sus, trandafirii au nevoie și de micronutrienți, inclusiv fier, calciu și magneziu.
Fertilizarea trandafirilor depinde de tipul și vârsta plantei, precum și de modul în care înfloresc. Dacă aveți trandafiri care înfloresc pe tot parcursul sezonului, va trebui să îi fertilizați mai des. În schimb, trandafirii de dulceață au nevoie de mai mulți nutrienți decât cei de tip arbust. Adaptând fertilizarea în funcție de nevoile specifice ale trandafirilor, veți ajuta plantele să crească sănătos.
Cum și când să fertilizezi trandafirii?
Fertilizați trandafirii când încep să apară primele frunze și nu mai sunt riscuri de înghețuri severe de primăvară. După aceea, fertilizați-i în funcție de cât de mult și de des înfloresc, de obicei o dată sau de două ori pe lună. Puteți să fertilizați trandafirii după ce au intrat în repaus dacă nu există riscuri de îngheț. Deși îngrășământul nu va afecta plantele în această perioadă, le poate pregăti pentru primăvara următoare.
Cum știm dacă trandafirii au nevoie de fertilizare? Trandafirii care nu primesc suficienți nutrienți vor crește mai lent și vor avea o vegetație mai slabă. Frunzele pot fi mici și palide, iar tulpinile pot fi subțiri și fragile. Un alt semn al deficienței de nutrienți este lipsa florilor sau o înflorire slabă. Florile pot fi mici și decolorate. Lipsa azotului poate provoca îngălbenirea frunzelor, începând cu cele mai vechi de la baza plantei. Frunzele pot cădea prematur.
Îngrășământ organic sau fertilizator anorganic pentru trandafiri?
Există două tipuri principale de ingrasaminte pentru trandafiri: organice și anorganice. Îngrășămintele organice se descompun natural în sol, eliberând nutrienții mai lent și pe o perioadă mai lungă. Pe de altă parte, îngrășămintele anorganice acționează și se absorb mai rapid, cu excepția celor cu eliberare controlată, care furnizează nutrienți pe parcursul a câteva luni, în funcție de umiditatea și temperatura solului.
Gunoiul de grajd sau compostul, incorporat în sol la o adâncime de aproximativ 5-7 cm, este un excelent îngrășământ. Asigurați-vă întotdeauna că gunoiul de grajd este fermentat (adică nu proaspăt). În caz contrar, conținutul ridicat de azot din gunoiul proaspăt poate cauza arsuri.
De asemenea, puteți opta și pentru îngrășăminte organice deja preparate, pe bază de microorganisme, îmbogățite cu macro și micronutrienți.
Există îngrășăminte speciale pentru trandafiri, adaptate nevoilor lor mai mari pentru fosfor. Aceste îngrășăminte au un raport NPK echilibrat. Pentru a determina cantitatea corectă de îngrășământ, urmați întotdeauna instrucțiunile de pe etichetă.
Ingrasamintele anorganice sunt mai concentrate decât cele organice, așa că evitați să le aplicați direct pe sol uscat pentru a preveni arsurile. Împrăștiați-le subțire și uniform în jurul plantei și greblați-le ușor în solul umed. Cel mai bun moment pentru aplicarea îngrășământului este înainte de ploaie sau udare.
Păstrați îngrășământul departe de tulpini și de zona de altoire și udați bine plantele după fertilizare. Pentru îngrășămintele cu eliberare controlată, folosiți aproximativ o jumătate de cană pe plantă, cu excepția cazului în care eticheta specifică altfel.
Sursa Gary Matuschka from Getty Images