Festivalul Balkanik se întoarce, între 21 şi 23 septembrie, la Grădina Uranus

Festivalul Balkanik, ediţia a doua, va avea loc între 21 şi 23 septembrie, la Grădina Uranus din Capitală şi aduce în faţa publicului român artişti precum Orchestra Boban şi Marko Markovic şi Fanfara Shavale din Zece Prăjini, informează un comunicat.
Romania TV
30 aug. 2012, 18:40
Festivalul Balkanik se întoarce, între 21 şi 23 septembrie, la Grădina Uranus

Balkanik Festival este, potrivit organizatorilor, primul festival de muzică şi cultură balcanică din România, iar în centrul său se află omul, multiculturalismul şi expresia umană în cea mai pură şi autentică formă.

În România au luat naştere unele dintre cele mai vechi şi longevive trupe de muzică balcanică, iar interesul faţă de această muzică a crescut în ultimii ani.

În cadrul festivalului, publicul bucureştean, român şi publicul de pretutindeni, dornic să descopere autenticul regiunii, au ocazia să asculte live formaţii îndrăgite şi autentice româneşti şi din întreaga zonă a Balcanilor.

Trei zile şi trei nopţi, ca la petrecerile împărăteşti, vor fi încununate de muzica unor artişti de talie internaţională, din Serbia, Ungaria, Turcia, Bulgaria şi România, îndrăgiţi de publicul amator de muzică balcanică. Patru dintre formaţiile prezente se află pentru prima dată la Balkanik Festival, iar la cererea publicului, Baba Zula se întoarce pe scena festivalului.

Orchestra Boban şi Marko Markovic este un ansamblu de suflători şi percuţionişti, recunoscut internaţional ca fiind cea mai bună formaţie din Serbia din anii ’80 până în prezent, câştigător a numeroase premii internaţionale. Pe lângă cele 13 albume lansate şi sutele de concerte susţinute, orchestra a cântat în două dintre filmele lui Emir Kusturica, „Underground”, distins cu Palme d’Or la Cannes 1995 şi Arizona Dream, laureat al Ursului de Aur la Berlinale 1993.

O altă trupă invitată la festival este Parno Graszt din Ungaria. Numele trupei este de 20 de ani sinonim cu muzica autentică Romani. Membrii trupei au cules ei înşişi melodiile pe care le interpretează, din Paszab, în Szabolcs-Szatmár, de acolo de unde locuiesc, departe de zgomotul lumii. Albumul lor, „Rávágok a zongorára” (2002), a ocupat locul 7 între trupele maghiare, în World Music Charts Europe. În 2003 BBC a realizat un film documentar despre activitatea lor de păstrare a tradiţiei. Muzica lor a fost prezentată deja peste tot în lume: în 2008 au petrecut timp în India, cercetându-şi rădăcinile muzicale. În 2009 au susţinut 20 de concerte în SUA, de la New York până la San Francisco.

Amestecând intrumente orientale ca darbuka, saz electric şi linguri, cu abordări electronice şi moderne, Baba Zula creează sunete care au fost definite ca „sunetul spaţiului din Istanbul”, „Oriental dub” sau „Folk contemporan din Instanbul”. Baba Zula îşi împart moştenirea cu noi prin intermediul muzicii lor, o muzică născută din Istanbul şi influenţată de amintirea unui Istanbul simbolic transmis din generaţie în generaţie. Baba Zula a compus diferite piese pentru filme iar trupa a apărut în filmul documentar „Crossing the Bridge – The Sound of Istanbul” al regizorului Fatih Akin, inclus în selecţia oficială de la Cannes în anul 2005.

Fanfara Shavale din România provine din satul Zece Prăjini, o aşezare din centrul Moldovei, care şi-a câstigat un renume de invidiat prin cel mai mare număr de fanfare din ţară, fiecare bărbat ştiind să cânte la cel puţin un instrument. Începând cu anul 1999, cei 10 membri ai Fanfarei Shavale promovează cu succes muzica tradiţională românească şi Romani în întreaga lume.

Acestora li se adaugă Nedim Nalbantoglu & The Balkan Messengers (Turcia şi Bulgaria). Nedim Nalbantoglu s-a născut în Turcia, în anul 1966. A studiat 11 ani de Conservator, după care şi-a continuat studiile la Ecole Normale Supérieure de Musique, în Paris. A colaborat cu muzicieni faimoşi, precum violonista rusă Tatyana Affanasiev, Ivo Papasov, Devi Arlih şi Bruno L’huissiev, Jhonny Griffin, Tooths Thielemans. Nalbantoglu este cunoscut în Franţa ca „omul care dă viaţă viorii şi o face să vorbească” şi este un virtuoz în muzică clasică, jazz, muzică balcanică, turcească şi indiană. Muzica lui poate fi regăsită în peste 25 de albume din numeroase ţări. Pentru a sărbători multiculturalismul şi prietenia dintre bulgari şi turci, în cadrul Balkanik Festival, Nedim Nalbantoglu urcă pe scenă alături de bulgarii Nesho Neshev, Nikolai Delchev şi Salif Ali.

Biletele la festival pot fi achiziţionate din reţelele Eventim şi MyTicket. Preţurile sunt: în avans: 35 de lei/ zi, 50 de lei – abonament 2 zile, 85 de lei – abonament 3 zile, iar în ziua evenimentului preţurile sunt 45 de lei/ zi, 60 de lei – abonament 2 zile, 95 de lei – abonament 3 zile.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Interzis pentru șoferii care fac ITP-ul. Primești pe loc două amenzi, una peste alta. Legea nu permite
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Fel de mâncare tradițional popular mortal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Apare TAXA pe carbon. E un acord istoric. Cine o va plăti
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
George Simion: „România trebuie să aibă o Armată profesionistă, altfel vom fi ocupați în 2 zile”
MediaFlux
LOVITURĂ pentru PENSIONARI! NU se dau BANI ÎN PLUS
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!