Festivalul de film NexT 2012: De la filme pentru copii, la scurtmetraje proiectate la Cannes

Festivalul Internaţional de Film NexT îşi aşteaptă publicul cinefil, în perioada 28 martie - 1 aprilie, la Cinema Scala şi Cinema Studio din Bucureşti, cu programe variate, de la filme pentru copii la scurtmetraje proiectate la Cannes, dar şi cu secţiuni în premieră, informează organizatorii.
Romania TV
20 feb. 2012, 16:20
Festivalul de film NexT 2012: De la filme pentru copii, la scurtmetraje proiectate la Cannes

Printre programele NexT, competiţia rămâne şi în acest an secţiunea cea mai puternică din festival, care aduce la Bucureşti scurtmetraje din toată lumea. Realizată de criticul de film Andrei Gorzo şi de coselecţionerul Irina Trocan, competiţia NexT 2012 cuprinde 27 de titluri, din cele peste 1.200 de filme propuse.

După cum dezvăluie directorul artistic al festivalului, Andrei Gorzo, competiţia acestei ediţii conţine câteva filme incisive despre sexualitate, de pildă scurtmetrajele „În intimitate” (regia: Francisco Javier Rubio Rodrigo, Huesca International Film Festival), „Infern” (regia: Carlos Conceiçaõ, IndieLisboa 2011) şi „Girl” (regia: Fijona Jonuzi, Goteborg IFF, Upssala IFF).

Festivalul Internaţional de Film NexT a fost înfiinţat în memoria regizorului Cristian Nemescu şi a sound designer-ului Andrei Toncu. Scurtmetrajul cel mai apropiat de spiritul filmelor celor doi este, în concepţia lui Andrei Gorzo, „filmul «Aglaée», ai cărui eroi sunt puberi înfierbântaţi şi al cărui admirabil pariu este să prezinte o fată cu dizabilităţi ca pe o fiinţă atrăgătoare sexual, capabilă să îi facă KO pe ameţiţii de băieţi de vârsta ei, prin aerul de superioritate pe care îl inspiră”. Scurtmetrajul a fost recompensat cu menţiunea specială a juriului şi premiul ADAMI pentru interpretare feminină la Festivalul Internaţional de Film de la Clermont-Ferrand.

Pentru Andrei Gorzo, filmul cel mai emoţionant din competiţie este „Pe malurile Mediteranei”, al lui Olivier Py, în care regizorul întreprinde o „căutare a timpului pierdut”, prin arhiva cinematografică a propriei familii, ce constă din înregistrări făcute de părinţii săi, cu o cameră de amator, în anii ’60 şi ’70. Scurtmetrajul a fost prezentat în competiţia Festivalului Internaţional de la Clermont-Ferrand 2012 şi a Festivalului Internaţional de Film din Montpellier 2011.

Un alt film aparte este, aşa cum declară Irina Trocan, „In Loving Memory” (regia: Jacky Goldberg) pe care îl apreciază ca fiind o mostră sensibilă de cinema experimental sau ca pe un film clasic captivant prin încâlceala lui. Realizatorul filmului, Jacky Goldberg, revine la NexT după ce anul trecut a fost invitatul festivalului, la seminariile dedicate criticii de film. Jacky Goldberg este regizor de origine franceză, producător, critic de film pentru revista Les Inrockuptibles. A regizat patru scurtmetraje, iar cu cel mai recent, „In Loving Memory”, a participat la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand.

Din programul competiţional din acest an nu lipsesc nici scurtmetrajele româneşti. Printre acestea se numără admirabilul debut în regie al actorului Dorian Boguţă, un mediumetraj intitulat „De azi înainte”. „Situaţia filmului e tare: suspectând că fiul său adolescent ar fi gay, un bărbat convenţional încearcă, după cum ar spune el, să-l «vindece»”, rezumă Gorzo.

Despre cel mai recent scurtmetraj al regizorului Adrian Sitaru, „Chefu'”, prezent de asemenea în competiţie, criticul ne spune că prezintă o scenă de şuetă lungă, animată şi comică din care sar scântei în toate direcţiile. Scurtmetrajul a avut premiera internaţională anul acesta, la Festivalul de Film de la Rotterdam.

România este reprezentată în competiţia NexT şi prin scurtmetrajele „O mie de lucruri în comun”, de Sarra Tsorakidis, şi „Hello Kitty”, de Millo Simulov. Andrei Gorzo declară că producţiile locale sunt atât de bune, încât, dacă ar face parte din juriu, nu ar şti pe care să o susţină pentru premiul pentru cel mai bun film românesc. „Dacă ar fi după mine, probabil că la categoria asta s-ar lăsa cu menţiuni”, conchide Gorzo.

Scurtmetrajele din competiţie concurează pentru Trofeul NexT, oferit de Institutul Cultural Român şi Kodak CineLabs România, premiul „Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie, oferit de Institutul Cultural Român, premiul „Andrei Toncu” pentru cea mai bună coloană sonoră, oferit de Institutul Cultural Român, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, oferit de Abis Studio, premiul publicului şi premiul publicului pentru film românesc, oferit de Cocor Media Channel.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară şi în 2012 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României.

Evenimentul este organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Schema de tratament preventiv de primăvară la pomii fructiferi. Așa vei avea o recoltă bogată și zeci de kilograme de fructe
Capital.ro
Ȋți face buletin cu cip în România. Noua lege în vigoare din 2025. Restricție pentru cine refuză
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Capcanele ascunse ale probei practice. Ce greșeli te pot costa carnetul de șofer
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI