„A mai existat o altă epidemie mortală în Statele Unite. Gripa s-a răspândit din Hong Kong în SUA, unde a ajuns în decembrie 1968 și a atins vârful un an mai târziu. În cele din urmă, a ucis 100.000 de oameni în SUA, majoritatea cu vârsta de peste 65 de ani și un milion în întreaga lume„, se arată în articol.
„Durata de viață în SUA la acea vreme era de 70 de ani, în timp ce este astăzi 78. Populația era de 200 de milioane de oameni, în comparație cu 328 de milioane astăzi. Era, de asemenea, o populație mai sănătoasă, cu obezitate scăzută. Dacă ar fi posibil să extrapolăm datele de deces pe baza populației și a demografiei, am putea analiza astăzi un sfert de milioane de decese cauzate de acest virus. Deci, în ceea ce privește letalitatea, a fost la fel de mortal și înfricoșător ca şi COVID-19, dacă nu mai mult„, arată autorul articolului, Jeffrey A. Tucker.
„În 1968/69”, spune Nathaniel L. Moir, în National Interest, „pandemia H3N2 a ucis mai multe persoane din SUA decât numărul total combinat de victime americane în timpul războaielor din Vietnam și Coreea„. Şi totuşi nimic nu a fost închis cu forţa. Şcolile şi fabricile au rămas deschise şi se putea merge la cinematograf, în baruri şi restaurante. „Celebrul festival de la Woodstock, din august 1969, s-a desfăşurat de fapt chiar în timpul pandemiei ce doar șase luni mai târziu avea să atingă dimensiuni globale. Piețele bursiere nu s-au prăbușit din cauza gripei, Congresul nu a adoptat nicio legislație, Federal Reserve nu a făcut nimic şi niciun guvernator nu a acționat pentru a impune distanțarea socială„, se mai arată în articol.
Nu au existat sinucideri, nici șomaj, nici o supradoză de droguri atribuită gripei. Mass-media a scris despre pandemie, dar nu a devenit niciodată o problemă atât de importantă încât să capteze tot interesul. La vremea aceea atenţia era captată de aterizarea pe Lună, războiul din Vietnam, mişcarea pentru drepturile negrilor, protestele studenţeşti şi revoluţia sexuală. Singurele acțiuni ale guvernelor au fost colectarea de date, observarea și așteptarea, încurajarea testării și a vaccinurilor.
„Ceea ce ridică întrebarea: de ce este acum diferit?. Este din cauza mass-media, care ne invadează tot timpul cu nesfârşite notificări? Existat o schimbare în filosofia noastră, astfel încât credem că politica este responsabilă pentru toate aspectele existente în viață? Sau e ceva mai ascuns şi nefast, aşa cum susţin teoreticienii conspiraţiei?„, se întreabă autorul articolului care crede că răspunsul îl vom avea abia peste câteva zeci de ani.