Directorul Teatrului din Ploieşti, Lucian Sabados, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că ideea de a organiza acest festival s-a născut „din iubirea pentru Toma (Caragiu)”, pe care l-a catalogat drept un „element de excelenţă” şi un „reper” chiar la 34 de ani de la dispariţia sa, potrivit AGERPRES.
Festivalul este structurat pe două secţiuni, respectiv mari spectacole şi spectacole în spaţii neconvenţionale, cea de-a doua secţiune fiind dedicată acelora care doresc să întâlnească teatrul în locuri în care îşi desfăşoară alte activităţi. Vor avea loc reprezentaţii la cinematograful „Premiera”, în pub-uri, în cele două mall-uri din oraş, dar şi într-o serie de showroom-uri.
Potrivit lui Sabados, acest festival se vrea a fi „o colecţie de bijuterii, de nestemate”, organizatorii dorindu-şi să trezească interesul publicului prin aducerea în oraş a unor producţii valoroase.
În această perioadă vor avea loc spectacole ale unora dintre cele mai importante teatre din Bucureşti şi din ţară – Teatrul Naţional, Teatrul Odeon, Teatrul Bulandra, Teatrul Act, Teatrul de Comedie, teatrele din Sibiu şi Brăila -, cea mai veche piesă care va fi jucată – „Gaiţele” – având peste nouă ani, iar cea mai recentă – „Sufletul. Puncte de veghere”- având doi ani.
Evenimentul se va încheia, duminică, finalul urmând a fi marcat prin cel mai important spectacol al Teatrului „Toma Caragiu” – „Trei surori” -, care a avut premiera în 2004 şi care a avut până acum peste 70 de reprezentaţii.
Unul dintre momentele speciale ale festivalului este reprezentat de spectacolul „Absolut!”, care va avea loc, miercuri, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Ploieşti, în cadrul acestuia Marcel Iureş fiind one-man show.
De asemenea, sâmbătă, în foaierul teatrului din Ploieşti va avea loc vernisajul expoziţiei de sculptură „Clovnul şi ai săi”, realizată de sora lui Toma Caragiu, Geta Caragiu, lucrările făcând referire la actorul ploieştean şi la relaţiile sale cu familia.
Bugetul festivalului este de 84.000 lei, în această sumă fiind incluse onorariile artiştilor, cele ale teatrelor, onorariile pentru drepturile de autor, cazările, cheltuielile cu tipărirea materialelor publicitare şi transportul participanţilor.
Până în acest moment, s-au epuizat biletele pentru mai multe spectacole, printre care spectacolul lui Marcel Iureş – „Absolut”, „Revizorul” (Teatrul de Comedie), „Căsătoria” (Bulandra), „Joi. mega. joy” (Teatrul Odeon) şi „Trei surori” (Teatrul „Toma Caragiu”), încasările ridicându-se la aproximativ 10.000 de euro.
Preţurile biletelor pentru marile spectacole au fost de 50 de lei (preţ întreg) şi 25 de lei (preţ redus pentru elevi, studenţi, pensionari), publicul având posibilitatea de a achiziţiona şi pachete de 80 de lei (două spectacole în aceeaşi seară) sau 120 de lei (patru spectacole în seri diferite).