Evenimentul este inclus în proiectul „DanubeParks Step 2.0” care este finanţat prin Programul de Cooperare Transnaţională Sud Est Europei 2007-2013 şi care are drept obiectiv cooperarea transnaţională în domeniul protecţiei naturii, scrie Agerpres.
„Este pentru a treia oară când se organizează Festivalul Internaţional al Dunării, un eveniment dedicat Dunării şi problematicilor de mediu. Festivalul este organizat în cooperare cu asociaţia ‘Ivan Patzaichin – Mila 23’, pentru că milităm împreună pentru un turism fără zgomot, fără motoare, fără impact agresiv asupra habitatelor naturale din Delta Dunării„, a declarat managerul de proiect, Grigore Baboianu.
La Festivalul Internaţional al Dunării, care se desfăşoară pe faleza oraşului, în intervalul orar 10,00-18,00, sunt prezentate 15 arii protejate partenere în proiect, Delta Dunării fiind ‘vedeta’ evenimentului.
„Toţi partenerii noştri recunosc faptul că de departe Delta Dunării este cea mai mare arie protejată care are totodată şi cele mai importante probleme. Dar problematica Deltei trebuie abordată în consens şi în colaborare cu problematica ariilor protejate din amonte, ştiind foarte bine că tot ce vine din amonte se adună în RBDD şi de aceea campaniile de conştientizare de la izvoare până la vărsarea fluviului în mare sunt foarte bine-venite”, a subliniat Baboianu.
Potrivit sursei, reprezentanţii ariilor naturale protejate din Germania, Austria, Slovacia, Serbia, Croaţia, Bulgaria, Republica Moldova şi România vor participa la ora 12,00 la masa rotundă ‘Delta vie – Strategia integrată de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării pentru perioada 2014-2020’.
Din 2008, Ziua Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării este sărbătorită anual pe data de 1 septembrie.
Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 organizează la Tulcea, în perioada 30 august-1 septembrie, cea de-a treia ediţie a Festivalului Rowmania, în ultima zi a evenimentului având loc primul triatlon desfăşurat în oraş, dar şi finala concursului naţional ”Descoperă ROWmania”.