Fetiţa cu transplant hepatic avea ciroză, nu boala Wilson. Încă este confuzie în cazul fetiţei de cinci ani, care a murit după transplantul de ficat.
Întâi s-a zis că suferă de o hepatită misterioasă, apoi de Boala Wilson, iar acum medicii spune că fetiţa de cinci ani, care a murit după transplantul de ficat, suferea, de fapt, de ciroză.
Citeşte şi Un nou scandal legat de vaccinarea anticovid. Sandra Alexiu: „M-am săturat! Nu e bine!”
„Am decis să efectuăm transplantul în urgență, a avut indicație de transplant, dar avea multiple probleme neurologice, hematologice. Acel copil, la 5 ani, avea 15 kg. Nu a fost o insuficiență de cauză misterioasă. În timpul transplantului, ficățelul era cirotic. Era o boală care exista de câțiva ani la fetiță și care a dus la această insuficiență acută și care a necesitat transplant de urgență. În zilele următoare vom afla și cauza cirozei”, a spus Vlad Brașoveanu – șeful secției Chirurgie și Transplant Hepatic, potrivit Digi24.
După transplantul de ficat, starea copilei s-a îmbunătățit. Mai mult, aceasta a putut chiar vorbi cu părinţii săi.
„Am reușit să detubăm pacienta și a fost extraordinar, pentru că a putut vorbi puțin cu mama, tata, după care au apărut modificări la nivelul tubului digestiv și pulmonar. A necesitat reintubarea și ulterior drenajul. Explicațiile le dăm cu multă tristețe, pentru că fiecare vine la spital să se facă bine”, a spus Dana Tomescu – șefa secției ATI de la Fundeni
Radu Zamfir, directorul Agenției Naționale de Transplant, spune că se fac demersuri pentru a se dezvolta centrul de transplant hepatic Grigore Alexandrescu.
Reamintim că fetița în vârstă de 5 ani, care a fost supusă unui transplant de ficat, a murit miercuri. Transplantul de ficat la fost realizat la începutul lunii mai, donatorul fiind un tânăr de 17 ani.
Fetiţa ajunsese într-o stare de insuficiență hepatică acută, care necesita transplant de urgență. Salvarea ei a venit de la adolescentul aflat în moarte cerebrală. Părinții lui au acceptat să-i doneze organele. Ficatul a fost împărțit în două, lobul stâng a fost primit de fetiță, iar lobul drept a ajuns la un adult.