Fetiţă de 7 ani, din Myanmar, împuşcată mortal. Sora ei a povestit că soldații au dat buzna în casa lor și, sub pretextul căutării posibilelor arme, l-au întrebat pe tatăl său dacă sunt persoane ascunse în locuință. Bărbat a negat, dar soldații l-au acuzat că minte și au început să percheziționeze locuința.
În acel moment, Khin Myo Chit a început să alerge spre tatăl său. „Apoi au împușcat-o”, a mai spus May Thu Sumaya.
Citeşte şi: Criză în Myanmar. Poliţia foloseşte muniţie de război împotriva protestatarilor
Într-un alt interviu, tatăl lor, U Maung Ko Hashin Bai, a dezvăluit ultimele cuvinte ale fetiței. „Nu mai pot tati, este prea dureros”. Bărbatul a mai adăugat că fiica sa a murit în timp ce era transportată la spital.
Armata a declarat că 164 de oameni au fost uciși în urma protestelor violente, în urma loviturii de stat, în timp ce Asociația de Asistență pentru Deținuții Politici (AAPP) a anunțat că, de fapt, numărul morților se ridică la 261. Printre aceste victime se numără și cel puțin 20 de copii, scrie BBC, citat de Bzi.ro.
Legea marţială a fost declarată de armata din Myanmar, în şase zone din cel mai mare oraş al ţării. Mai mult decât atât forţele de securitate au ucis zeci de protestatari în weekend într-o represiune tot mai dură a rezistenţei faţă de lovitura de stat organizată luna trecută, relatează AP.
Radiodifuzorul de stat MRTV a anunţat aplicarea legii marţiale în mai multe zone în care oamenii se adunau să protesteze. Aproape 40 de persoane au fost ucise duminică, şi zeci au fost rănite într-una dintre cele mai mortale zile de represiune împotriva protestatarilor, potrivit Asociaţiei de Asistenţă pentru Deţinuţii Politici.
Complicând eforturile de organizare a unor noi proteste, precum şi acoperirea mediatică a crizei, serviciul de internet mobil a fost redus, deşi accesul este încă disponibil prin conexiuni fixe de bandă largă.
Faptul că serviciului de interneta fost blocat a forţat amânarea şedinţei judecătoreşti din capitala Natpyitaw pentru liderul reţinut din Myanmar, Aung San Suu Kyi, care trebuia să participe printr-o conferinţă video, a declarat avocatul ei Khin Maung Zaw.
Suu Kyi şi preşedintele Win Myint au fost reţinuţi în timpul loviturii de stat din 1 februarie şi au fost acuzaţi de mai multe infracţiuni, despre care susţinătorii lor spun că sunt motivate politic. Legea marţială are ca scop un control militar direct al securităţii prin înlocuirea poliţiei cu membri ai armatei în
suprimare protestelor.