Fibrele solubile se găsesc îndeosebi în legumele și fructele proaspete, în legumele uscate cum ar fi lintea și fasolea sau în coaja unor cereale ca orzul, ovăzul, secara sau hrișca. Fibrele nesolubile sunt mai puțin prezente în alimentație, ele găsindu-se în cerealele complete cum ar fi grâul sau unele legume (toate tipurile de varză).
Odată ajunse în stomac, fibrele se îmbibă cu apă, își măresc volumul și dau senzația de sațietate, constituind așadar un mijloc ideal de potolire a foamei. Ele încetinesc digestia și, prin urmare, absorbția de glucoză.
Citeşte şi Sfaturi sănătoase pentru micul dejun: Evită aceste greşeli ale dimineţii
Fibrele pot fi totuși iritante dacă sunt consumate în cantități mari, mai ales de către persoanele care suferă de colon iritabil, de boala Crohn, de balonări sau diaree cronică. Fibrele care nu sunt înmuiate suficient prin fierbere ar putea provoca balonări, tulburări ale sistemului digestiv, regurgitări și chiar spasme abdominale. Este bine ca persoanele cu intestine și stomac sensibile să evite pâinea completă, cruditățile și salatele.
Întrucât cea mai mare parte a fibrelor este conținută în coaja fructelor și legumelor se recomandă consumul acestora necojite, dar bine spălate și șterse. Roșiile, merele, perele, prunele, morcovii, castraveții se mănâncă de preferință cu coajă.
Consumul regulat de fibre este benefic în lupta împotriva constipației, a unor forme de cancer, a diabetului de tip 2, a unui nivel prea ridicat al colesterolului rău etc. Însă prea mulți uită că aportul de fibre necesită o hidratare pe măsură. Ca să fie benefice pentru sănătate, fibrele trebuie consumate cu multă apă, cel puțin 1,5 litri pe zi. În lipsa apei, un aport excesiv de fibre ar putea provoca iritații intestinale și constipație.
S-a constatat că, în general, nu se consumă destule fibre, aportul nutrițional recomandat (ANR) fiind de circa 25 de grame zilnic, în timp ce consumul mediu pe zi abia atinge 17,5 grame. Acest lucru se explică în principal prin faptul că nu se consumă fructe și legume la fiecare masă, deși campaniile nutriționale o recomandă insistent. Fibrele sunt adesea înlocuite cu produse lactate, carne, pește, dulciuri sau snackuri, încheie passionsante.be.
Citeşte şi Ce se întâmplă dacă excluzi pâinea din alimentaţie