„Navighează cu plăcere pe internet, căutând portrete de personalităţi, hărţi, lucruri amuzante, rapoarte; nu suferă deloc de „tehnofobia” celor din generaţia sa, ci dimpotrivă”, spune Katiuska Blanco, biografa fostului preşedinte al Cubei.
Fidel Castro i-a povestit cum a fost când a navigat prima oară pe internet, pe 23 mai 2001:”Ziua în care am văzut lumina de la capătul tunelului analfabetismului a fost ca prima oră de şcoală„, a scris El Lider Maximo despre prima experienţă pe web.
În schimb, nu foloseşte computerul la scris. „Fidel scrie de mână, pe carneţele cu coperţi albastre”, povesteşte biografa. Este un obicei vechi. Acum 25 de ani, scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez, care îi este prieten, povestea în „Fidel, el oficio de la Palabra” că părintele Revoluţiei folosea „carneţele de notiţe pe care le avea mereu la îndemână, ca să poată scrie în orice moment”. „Sunt simple carnete de notiţe, cu coperţi albastre, foarte multe după atâţia ani, aflate în arhivele lui private”, scria laureatul premiului Nobel pentru Literatură.
Ziaristă câţiva ani la cotidianul Partidului Comunist din Cuba, „Granma”, Katiuska Blanco (48 de ani) se defineşte ca un „şlefuitor” al scrierilor liderului cubanez, de la care spune că a învăţat să lucreze cu o „rigurozitate aproape obsesivă”.
Fidel Castro „nu scrie niciodată, nu face nimic niciodată fără să pună maxim de pasiune, interes şi toată forţa spiritului său„, explică ea. „Este dornic să caute şi să afle şi acest lucru se reflectă în cuvinte, concepte, idei, analize”, mai spune ziarista colaboratoare a fostului lider de la Havana.