Fidel Castro, unul dintre ultimele simboluri ale comunismului în stare pură din secolul XXI, a fost condus de poporul său pe ultimul drum. Viaţa lui a suscitat întotdeauna interes şi curiozitate şi, cel mai probabil, interesul nu va scădea, ci, din contră, lumea va fi tot mai avidă să afle alte taine ale legendarului cârmuitor.
O galerie foto cu etapele marcante ale vieţii sale descrie în imagini pricipalele evenimente din viaţa fostului lider comunist. Fidel Castro.
13 august 1926: Se năştea Fidel Alejandro Castro Ru, la Brian. Şcoala secundară a făcut-o la Iezuiţi. În 1950 obţine un Doctorat în Drept şi îşi începe cariera de avocat. În acelaşi timp, se formează ca opozant politic.
26 iulie 1953: Castro încearcă, dar fără succes, să cucerească cazarma Moncada din Santiago, împreună cu proximativ o sută de insurgenţi. Operaţiunea a eşuat, iar el a fost condamnat la 15 ani de închisoare, dar a fost amnistiat după 2 ani. S-a exilat, împreună cu fratele lui mai mic, Raul – actualul preşedinte al Cubei, în Mexic. Acolo l-a cunoscut pe Ernesto „Che”.
2 decembrie 1956: Aflat la bordul ambarcaţiunii Grandma, Fidel Castro a debarcat cu 81 de militanţi în sudul insulei. Numai 15 gherile au scăpat cu viaţă şi s-au refugiat pe înălţimile din Sierra Maestra. După 6 luni, au devenit din nou o „armată” de vreo sută de oameni, care a câştigat teren cu ajutorul agitaţiei urbane care făcea presiuni neîncetat.
8 ianuarie 1959: Intrare triumfală, în fruntea militanţilor săi, „barbudos”, în Havana, după 25 de luni de lupte ale gherilelor împotriva regimului lui Fulgencio Batista.
1961: Statele Unite au rupt relaţiile diplomatice cu Cuba în ianuarie. În aprilie, o tentativă de debarcare în Golful Porcilor, împotriva „anticastriştilor” susţinuţi de Washington, s-a soldat cu eşec, iar Castro a proclamat caracterul socialist al Revoluţiei sale.
1965: Fidel Castro înfiinţează Partidul Comunist în Cuba.
1962: Kennedy decretează embargoul împotriva Cubei, la 13 februarie. În octombrie, criza rachetelor după instalarearea armelor nucleare sovietice în Cuba aduce lumea în pragul unui conflict atomic. Washingtonul instituie embargoul naval în insulă. Moscova îşi retrage armele în schimbul promisiunii americane că nu va invada insula.
1975: Cuba lansează trupe în Angola şi apoi în Etiopia. Peste 400.000 de militari cubanezi au ajuns pe câmpul de luptă african, unde au stat până în 1991.
14 juin 1989: Fidel Castro îl arestează pe Generalul Arnaldo Ochoa, erou al războiului din Angola. Acesta este împuşcat pe 13 iulie, în acelaşi an, provocând o emoţie puternică populaţiei şi afectând personal prestigiul lui Castro. 1990: Fidel Castro anunţă o „perioadă specială în timp de pace” din cauza prăbuşirii economice a ţării, agravată de căderea fostei URSS în anul următor. Penuria se extinde şi devine de nesuportat. Legalizarea dolarului şi turismul i-au permis regimului de la Havaa să supravieţuiască.
Martie 2003: Arestarea a 75 de disidenţi condamnaţi la pedepse grele cu închisoarea a antrenat sancţiuni din partea Uniunii Europene. În 2010, un acord încheiat cu Biserica Catolică a permis eliberarea ultimilor 52 de deţinuţi.
31 iulie 2006: Castro a suferit o intervenţie chirurgicală după o hemoragie intestinală şi a cedat puterea fratelui său mai mic, Raul, care era ministrul Apărării din 1959.
24 februarie 2008: Fidel Castro îi cedează fratelui său, Raul, postul de Preşedinte al Consiliului de Stat – ultima lui funcţie oficială – precum şi pe cea de Secretar al PCC.
19 aprilie 2011: Fidel Castro îi cedează şi ultimele puteri de stat fratelui său, Raul Castro.
28 martie 2016: La o săptămână după vizita istorică a lui Barack Obama în Cuba, Fidel Castro a ironizat, într-o scrisoare, „cuvintele siropoase” ale preşedintelui american şi a afirmat că insula nu are nevoie de niciun „cadou” din partea Washingtonului.
19 aprilie 2016: Ultima apariţie în public a lui Fidel Castro, la Havana.