Definirea si stabilirea unor reguli de familie pot fi de ajutor, mai ales daca la capitolul cumintenie familia ta nu sta chiar foarte bine. Sigur, regulile nu sunt obligatorii, unele familii nici nu cred in ideea de a avea asa ceva. Alte familii se bazeaza pe reguli clar definite. Depinde de fiecare cum abordeaza viata. Regulile familiei tale sunt valorile casei tale.
Pentru a defini regulile familiei tale, asaza-te alaturi de partenerul tau (doar voi, parintii, veti discuta pentru inceput, nu si copiii) si alcatuiti o lista cu reguli potentiale, avand in vedere urmatoarele:
– cu cat regulile sunt mai putine cu atat sunt mai puternice ca impact si mai usor de respectat;
– reveniti asupra listei peste cateva zile;
– simpla discutie a acestor subiecte poate sa conduca la niste conversatii interesante si la descoperirea de posibile conflicte care trebuie rezolvate;
– discutati-le acum si gasiti o cale de mijloc, chiar daca nu veti stabili nicio regula oficiala pentru problema in cauza.
De ce sunt necesare regulile intr-o familie?
In primul rand, regulile stabilesc o ordine si ne ajuta sa pastram un echilibru.
Parintii isi asuma o responsabilitate enorma atunci cand intemeiaza o familie si ca urmare au datoria sa-i indrume pe copii. Totii copiii au nevoie sa fie indrumati in viata, fara exceptie, iar daca parintii nu fac acest lucru, se va gasi la un moment dat altcineva care sa-i conduca pe un drum gresit.
De aceea, parintii trebuie sa traiasca dupa propriile lor reguli, aceleasi pe care le impun si copiilor. Cu alte cuvinte, ceea ce vad copiii zi de zi, bine sau rau, reprezinta felul in care-si vor trai viata mai tarziu.
Ce reguli are familia ta?
In functie de varsta copiilor si de capacitatea lor de a intelege, poti elabora o serie de reguli pe care sa le pui la vedere. Ca sa fie mai usor pentru cei mici, le poti imparti pe categorii: de exemplu, pe frigider poti pune regulile pe care vrei ca micutii sa le respecte la masa, in camera lor afisezi o lista cu reguli de comportament in timpul jocului – de exemplu, jucariile se pun la loc inainte de culcare. Daca nazdravanii tai sunt prea mici pentru a citi, poti desena cate un simbol in dreptul fiecarei reguli – in dreptul unei reguli ca „Nu avem voie cu jucarii la masa” desenezi un ursulet langa un semn de „interzis”. Daca pana acum nu v-ati gandit niciodata la acest lucru, iata cateva exemple de la care puteti porni pentru a va crea propriile reguli:
– Ii respectam pe ceilalti si vorbim frumos.
– Nu uitam sa spunem „Te rog” si „Multumesc”.
– Nu ii intrerupem pe ceilalti cand vorbesc.
– Nu mintim.
– Cand venim de afara ne descaltam si ne spalam pe maini.
– Pastram ordinea in camera.
Impreuna cu partenerul tau vei decide ce este cel mai bine pentru voi si pentru copii. Este familia voastra si, ca urmare, decizia va apartine. De retinut ca regulile nu au menirea sa ne limiteze sau sa ne determine sa facem ceva ce nu dorim
Citeste tot articolul aici pe mami.ro.