În popor se spune că fiecare dintre noi are șapte dubluri care sunt împrăștiate peste tot pe întreg globul. Dublură în acest caz înseamnă o persoană care seamănă cu noi izbitor de mult. Adevărata provocare vine atunci când ne dorim să ne găsim dublurile.
Citește și: Secretul pe care Dana Săvuică l-a ținut ascuns despre fiica sa. „E un subiect tabu”
În folclorul tradițional, dublura poarte numele de doppelgänger și în cele mai multe culturi există o conotație negativă care plutește în jurul acestui concept. Dublura este considerată un geamăn malefic sau un vestitor de ghinion.
Doppelgänger-ul reprezintă un concept des întâlnit în nenumărate povești și mituri. De altfel, o carte publicată la jumătatea secolului al 19-lea, numită „Partea întunecată a naturii”, scrisă de Catherine Crowe, a dus la popularizarea acestui termen german, care a ajuns la cunoștința maselor. Cartea studia în linii mari fenomenele paranormale.
În cele mai multe povești care aduc în discuție apariția unei dubluri, întâlnirea cu aceasta este asociată cu boala sau necazul. Observarea propiei dubluri reprezintă un semn al morții. Legende despre dubluri găsim încă don mitologia egipteană antică. Totuși, acestea s-au strecurat și în folclorul scandinav. Acest lucru nu este neapărat surprinzător, din moment ce oamenii s-au confruntat cu acest fenomen încă din cele mai vechi timpuri.
Ieșind din zona ocultului și a paranormalului, avem și opinii emise de oamenii de știință. De exemplu, Daniele Podini, de la Universitatea George Washington, care este expert în recunoașterea facială, este de părere percepția noastră asupra fețelor este dictată de propriul nostru set de experiențe. Așadar, în momentul în care vedem un chip nou, vrem, nu vrem îl trecem prin filtrul prejudecăților noastre. Cu alte cuvinte, în momentul în care suntem puși față în față cu o persoană nouă, în mod involuntar, încercăm să îi citim chipul prin comparație cu informațiile despre fețele pe care le cunoaștem, care sunt deja stocate în memorie
Acesta a mai explicat că orice față poate fi gândită ca un fel de cod, pe care creierul nostru îl compune în mod instant pentrua descifra și interpreta ceea ce vede. Fiecare persoana va „sparge” acest cod intr-un mod diferit: unii oameni privesc de la ochi, la nas si gura, in timp ce altii pot observa gura mai intai.
Trei tineri irlandezi au reușit să demonstreze că nu este imposibil să îți găsești dublura și, mai mult de atât, aceasta poate să fie o experiență distractivă și intrigantă. Aceștia s-au folosit de site-ul Twin Strangers pentru a face acest demers. În anul 2016 cei trei tineri au publicat câteva fotografii cu ei, cerând ajutorul. Ei îi rugau pe cei care au văzut asemănări să îi contacteze.
Rugămintea acestora s-a bucurat de un succes uriaș, pagina acestora de Facebook fiind inundată de poze cu oameni din toată lumea. Totuși, doar unul dintre cei trei irlandezi a reușit să cunoască o persoană cu care să semene izbitor. Totuși, acest experiment a arătat că nu este imposibil să ne găsim măcar una dintre cele șapte dubluri.
Pe de altă parte, bioenergoterapeutul Lidia Fecioru, este de părere că o asemănare izbitoare între doi oameni ține mai mult de spiritualitate și nu are o legătură cu genetica. Aceasta a mai subliniat că, atunci când este vorba de secole diferite, este posibil ca acea persoana sa fie reincarnarea cuiva din trecut care s-a reintrupat pentru a ajunge la un alt nivel de spiritualitate.
„Asemanarea dintre oameni nu are legatura cu ADN-ul, ci cu Universul”, a declarat Lidia Fecioru.
Citește și: Cinci jucători care s-au remarcat în acest sezon de Champions League